Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Běženci budou na stará kolena v Česku bez důchodů. Experti: Hrozí radikalizace

Autor: tmp - 
21. srpna 2016
05:02

Syřané, kteří nestihnou v Česku odpracovat potřebný počet let, nebudou mít nárok na důchod. Pakliže pracovali v Sýrii a plnili tamní podmínky pro sociální pojištění, Česká republika je neuzná. Sýrie totiž patří na seznam zemí, se kterými nemá Česká republika uzavřenou smlouvu o sociálním zabezpečení. Podle odborníků může nouze uprchlíků vést k radikalizaci.

„Obecně platí, že pro nárok na důchod z českého důchodového pojištění je třeba splnit podmínky stanovené českými předpisy – v případě starobního důchodu tedy dosáhnout důchodového věku a získat potřebnou dobu pojištění,“ připomněla pro Blesk.cz Renata Provazníková z České správy sociálního zabezpečení. Momentálně je potřebná doba pojištění – tedy doba, kdy člověk pracuje a platí sociální pojištění – stanovena na 32 let. Kdokoliv pracuje méně, nemá nárok na důchod. Od roku 2018 se tato doba zvýší na 35 let.

Brazilec, Novozélanďan i Syřan mají smůlu

„V případě, že osoba odpracovala část doby v ČR a část ve státě, s nímž má ČR uzavřenu smlouvu o sociálním zabezpečení, zpravidla lze pro nárok na důchod přihlédnout i k době získané na území druhého smluvního státu,“ vysvětlila Provazníková. Jenže právě Sýrie, společně například s Brazílií nebo Novým Zélandem, patří mezi země, se kterými Česká republika takovou smlouvu uzavřenou nemá. Česká správa sociálního zabezpečení tak nepřihlédne k době, kterou Syřan, Brazilec nebo Novozélanďan odpracoval ve svém státě. 

„K době odpracované na území tzv. nesmluvního státu však pro nárok na český důchod přihlédnout nelze,“ potvrdila Provazníková. Uprchlíkům tak nezbude nic jiného než využít jiných příjmů, které stát nabízí. „Níže uvedený Syřan, který dostal azyl v ČR, dostane stejné dávky jako český občan ve stejné situaci. Tj. bude-li v hmotné nouzi, dostane dávky pomoci v hmotné nouzi, případně, splní-li podmínky nároku, může obdržet příspěvek na bydlení z dávek státní sociální podpory,“ uvedl pro Blesk.cz Petr Sulek z ministerstva práce a sociálních věcí.

I starší se mohou radikalizovat

Jenže odborníci upozorňují, že pakliže nebudou mít uprchlíci dostatek financí, povede to k nespokojenosti, která v některých případech může vést k radikalizaci. A to i u starších osob. „Když starého člověka přitlačíte ke zdi, tak někteří z nich se stávají explozivními,“ upozornil psycholog Jeroným Klimeš. Podle něj je ale radikalismus, kterého se bojíme ve formě teroristických útoků, doménou zejména adolescentních osob a mladších dospělých.

Větší nebezpečí u starších osob hrozí ve verbální podpoře těch mladých. Jednoduše staří nespokojenci budou podporovat a schvalovat extremistické sklony mladých, kteří je pak zrealizují. Staří muslimové se totiž do pumových atentátů osobně nepouštějí,“ dodal Klimeš.

Loni o azyl v České republice požádalo celkem 134 Syřanů. Drtivá většina syrských uprchlíků ale nemíří do Česka. To je pro ně zatím pouze přechodnou zemí.