Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Itálii je 14 tisíc nezletilých migrantů bez rodičů. Hledají práci načerno

Autor: bud, ČTK - 
10. srpna 2016
17:45

V Itálii je v uprchlických zařízeních více než 16 tisíc nezletilých, z toho asi přes 14 tisíc jich do země přijelo bez doprovodu dospělých. Zatímco počty nových migrantů v Itálii se proti stejnému období loňského roku nezvýšily, v případě dětí jsou tato čísla vyšší. Informace poskytla humanitární organizaci Save the Children.

„Je jim v průměru 15 až 17 let, ale stále častěji se v uprchlických centrech v Itálii objevují bez doprovodu i děti devítileté či desetileté,“ uvedla mluvčí organizace Save the Children Giovanna Di Benedettová.

Mnozí z teenagerů po několika dnech z migračních center utíkají a snaží se na vlastní pěst najít své přátele či příbuzné v jiných evropských zemích. Na cestě jsou pak vystaveni velkému nebezpečí. Vloni takto uteklo 6135 nezletilých.

„Pracují na černém trhu“

Podle odborníků, na které se APA odvolává, utíkají teenageři zejména z Egypta, Somálska a Eritreje. Mnohým z nich prý pašeráci řekli, že jsou už dost staří na to, aby mohli cestovat sami. Tyto děti pak hledají práci na černém trhu, aby mohly zpětně doplatit převáděčům za cestu do Itálie. Úřady se obávají, že mnohé nezletilé dívky tak mohou skončit jako prostitutky.

Ti nezletilí, kteří v uprchlických centrech zůstanou, dostanou v Itálii téměř vždy azyl. Předtím ale musejí dlouho čekat, než se ověří jejich totožnost.

Většina migrantů z Afriky a Blízkého východu připlouvá do Itálie přes Středozemní moře, od začátku letošního roku jich podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) bylo celkem 99 tisíc. Zhruba 17 procent z nich tvořily děti. Loni připlulo touto cestou do Itálie téměř 154 tisíc běženců.