Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Organizuje pašování uprchlíků sám ISIS? Itálie zahájila nové vyšetřování

Autor: ČTK - 
3. srpna 2016
18:37

Itálie vyšetřuje, zda se teroristická organizace Islámský stát podílí na pašování migrantů do Evropy. Ve středu to řekl italský ministr spravedlnosti Andrea Orlando v italském parlamentu. Podle něj rovněž existuje podezření, že se radikálové z Islámského státu snaží ovlivňovat, kam budou migranti v Itálii umístěni. Informovala o tom agentura Reuters.

„Z informací, které máme, vyplývá, že je v běhu vyšetřování zaměřené na to, zda členové Islámského státu hrají klíčovou roli v kontrole a řízení toku migrantů do Itálie,“ uvedl v parlamentním výboru ministr Orlando. Další podrobnosti ale nesdělil, neboť vyšetřování je podle něj tajné.

Masivní příliv migrantů, jichž loni do Evropy přišlo přes milion, se téměř zastavil letos na jaře díky dohodě EU s Tureckem a také díky tomu, že země na takzvané balkánské trase uzavřely své hranice. Tisíce lidí týdně ale připlouvají nyní přes Středozemní moře do Itálie, většinou z Libye.

Podle agentury Reuters kriminální gangy využívají politického chaosu v Libyi a nabízejí za značné sumy lidem ze subsaharské Afriky cestu za lepším životem do Evropy.

Od začátku roku připlulo do Itálie přes Středozemní moře téměř 94 000 migrantů. Za celý loňský rok jich bylo na 154 000.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi