Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Utekli před kamenováním, teď živoří v Německu. Blesk vypátral křesťany z Idomeni

Autor: Václav Lang - 
25. července 2016
05:00

Byl to nejsilnější moment březnové návštěvy Blesk.cz v bobtnajícím uprchlickém táboře Idomeni na severu Řecka. 28letá Íránka Raziyeh seděla ve stanu a během rozhovoru ukázala schovaný křížek a bibli: „Konvertovali jsme ke křesťanství. Kdybychom zůstali ve své zemi, ukamenují nás.“ Ona i rodina se schovávali před muslimy také v táboře, kříže měli pečlivě schované pod oblečením. Blesk se s nimi nyní zkontaktoval. Živoří v Německu a jejich cesta vedla vězením i nemocnicí.

„Z Idomeni jsem musela ilegálně odejít do Německa. Můj manžel a přátelé šli také. V Maďarsku jsme prožili těžké časy, zavřeli nás do vězení, bylo to strašné. Dnes v poledne mě hospitalizovali kvůli roztroušené skleróze.“

Taková byla první slova Raziyeh 21. dubna, když ji reportér Blesk.cz zkontaktoval pomocí Facebooku. Šest týdnů poté, co se s ní setkal v uprchlickém táboře Idomeni na řecko-makedonské hranici, toho času nejsmutnějším symbolu migrační krize, kterému se příznačně říkalo „rozbuška“.

Během měsíců dopisování, jež někdy i na několik týdnů utichlo kvůli špatnému psychickému stavu běženkyně, se podařilo získat řadu podrobností o osudu mladé ženy a jejích blízkých.

Kvůli obsáhlosti je Blesk.cz popíše v několika navazujících článcích. Celé jméno si žena nepřála uvést kvůli obavám o svou bezpečnost, souhlasila pouze s publikováním některých fotek. Některá její následná vyjádření se mírně liší od toho, co popsala v rozhovoru z Idomeni.

Fotografie, kterou Raziyeh poslala Blesku ke zveřejnění. Víc jich publikovat nechce, bojí se o bezpečnost sebe a rodiny v domovské zemi. Fotografie, kterou Raziyeh poslala Blesku ke zveřejnění. Víc jich publikovat nechce, bojí se o bezpečnost sebe a rodiny v domovské zemi. | Raziyeh pro Blesk.cz

Mladá Íránka (původně tvrdila, že v Íránu sice vyrostla, ale má afghánskou národnost, později se omluvila, že kvůli obavám z bezpečnosti zalhala – pozn. red.) si v posledních měsících prožila peklo. Spolu s manželem utekla ze země, a to z pro našince těžko pochopitelného důvodu: Před časem našla víru v křesťanského Boha a rozhodla se vyměnit Korán za Bibli. A ve své vlasti se stala vyvrhelem.

„Stali se z nás křesťané, proto jsme museli odejít ze země, abychom žili v bezpečí. Naše země pro nás nebyla bezpečná, zabili by nás,“ vyprávěla už v březnu v Řecku v rozhovoru pro Blesk.cz, přičemž reportérovi na důkaz ukázala arabsky psanou Bibli a křížek na krku, pečlivě schovaný pod vrstvami oblečení. Dokonce přivedla svého blízkého přítele, aby ukázala velký černý kříž vytetovaný na jeho zádech.

Kamarád Afghánky Raziyeh má dokonce křesťanský kříž vytetovaný na zádech. Kamarád Afghánky Raziyeh má dokonce křesťanský kříž vytetovaný na zádech. | Václav Lang, Blesk.cz

Střih. Je květen a Raziyeh nadšeně vypráví, jak se ve městě Castrop-Rauxel v Severním Porýní-Vestfálsku, kde leží její uprchlický tábor, účastní křesťanských akcí. „Budu mít řeč v kostele,“ oznámila jednou. Pak se na dva měsíce de facto odmlčela. „Promiň, nemám náladu na otázky. Dej mi čas,“ vysvětlovala. Podrobněji se rozvyprávěla až v červenci.

Raziyeh ukazuje růženec, který nosí pod oblečením. Raziyeh ukazuje růženec, který nosí pod oblečením. | Václav Lang, Blesk.cz

Cesta do Evropy byla spletitá. Napřed z Íránu došli pěšky do Turecka a odtud lodí do Řecka. Sedm hodin bloudili v přeplněném člunu na moři. Když konečně dorazili na pevninu, řecká policie je na čtyři dny dala do vězení a následně do jednoho z blízkých táborů.

Pak se dostali do Idomeni, kde strávili zhruba týden. Ven z tábora jim za nemalou částku pomohl převaděč, který je naložil na vlak a poslal do Unie. Problémy nastaly v Maďarsku, kde je načapala policie a zavřela do vězení. Pak následoval další tábor a další útěk. Až do Německa.

„Už šest měsíců žiji jen ve stanu v táboře. Je to těžké, ale lepší než smrt,“ povzdychla si v první polovině července. Jestli by nyní své rozhodnutí o útěku z vlasti změnila? Určitě prý ne, přestože v její zemi pro ni truchlí rodiče.

Nyní se zdá v rámci možností spokojená. V uprchlickém táboře čeká na víza, která by jí umožnila zůstat v Německu. Mezitím se chodí procházet do města, jezdí na kole, hraje na kytaru nebo píše básně. „Chci zůstat v Německu a být nejlepším občanem,“ říká.

Podrobnosti o její cestě i osudu přineseme v následujících článcích.