Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Uprchlíci z Iráku už v Česku pracují: Jsou přes počítače i medicínu

Autor: bru/ČTK - 
14. července 2016
18:20

Čtyři desítky iráckých křesťanů, které do Česka přivezl před pár měsíci Nadační fond Generace 21, se už přestěhovaly do bytů a dál se učí češtinu. Někteří z dospělých také už začínají pracovat. Fond to uvedl na svém webu. Pobyt uprchlíků v ČR, z nichž polovina je v Praze a polovina v Českém Těšíně, hradí.

Fond chtěl původně do Česka přesídlit 153 křesťanů z Iráku. Dopravil jich ale jen 89. Vláda totiž projekt v dubnu zrušila poté, co skupina 25 přivezených lidí odjela do Německa. Německé úřady je chtějí vrátit zpět. Osmičlenná rodina pak odletěla zpět do vlasti kvůli stesku po domově, odcestovalo i dalších 16 lidí. O 40 zbývajících se fond stará. Devatenáct lidí je na Těšínsku, 21 v Praze.

V metropoli se uprchlíkům věnuje Armáda spásy. Pečuje o pět rodin s dětmi, manželský pár a dvě svobodné ženy a jednoho muže. „Všichni už bydlí v bytech. Jsou rozeseti po celé Praze. Intenzivně se učí češtinu. Děti jsou přihlášeny do škol, kam od září nastupují. Některé jsou nyní na táboře, některé se tam chystají,“ řekl koordinátor z Armády spásy Petr Janoušek.

Uprchlíci už získali v Česku azyl. Poslední pražské rodiny by si doklady s biometrickými údaji měly vyzvednout příští týden. Azylanti se mohou v Česku ucházet o práci bez pracovního povolení. Podle Janouška jeden z mužů z Prahy už místo získal. Nastoupil do firmy ve svém oboru, kterým jsou informační technologie. Armáda spásy jedná i o uplatnění pro další. Například u lékaře se nyní vyřizuje uznání jeho vzdělání, aby mohl v ČR působit.

Nikdo z nich nemá v úmyslu někam utíkat. Je to pro ně ale náročné. Po pár měsících, kdy jsou v bezpečí, se u nich objevuje deprese. Uvědomují si, že jejich nová situace je na dlouho, možná navždy,“ uvedl koordinátor.

Podle něj se všichni azylanti snaží v Česku integrovat. Pomoci jim k tomu má i samostatné bydlení. Byty prý nebylo vůbec jednoduché pronajmout, i když jich jsou v metropoli volných stovky. Někteří majitelé totiž nechtěli ve svém bytě cizince. Jiným vadili lidé z Blízkého východu či přímo iráčtí uprchlíci. Náklady za bydlení hradí nadační fond, nájemní smlouvu mají ale azylanti. Armáda spásy je někde jen jako garant. „Nechceme lidi na sebe vázat. Chceme, aby se osamostatnili,“ zdůraznil Janoušek.

Nadační fond se na svém webu ohradil proti zprávám některých médií, že chce přivézt do Česka další uprchlíky. „O ničem takovém v dohledné době neuvažujeme. Médiím bylo pouze sděleno, že pokud by se zásadně změnila situace, někdy v budoucnosti pokus o něco takového zcela nevylučujeme,“ uvedl fond.

Lidé, kteří se uprchlíkům věnují, doufají v to, že vláda svůj postoj přehodnotí a dovolí přiletět těm, jimž zrušení projektu cestu na poslední chvíli zhatilo. „Dnes už lidé vědí, do čeho jdou a co je čeká. Jsou v kontaktu s těmi, kteří tu jsou. Prošli výběrem,“ uvedl Janoušek.

V první polovině dubna mělo přiletět devět lidí, kteří už měli letenky, odhlásili děti ze školy a prodali část majetku. Dalších 55 osob mělo dorazit na přelomu května a června.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi