Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Stovky mrtvých v zemi uprchlíků. Tanky prezidenta útočí na palác viceprezidenta

Autor: simao, ČTK - 
10. července 2016
19:55

Pochází odtud tisíce migrantů z Afriky, kteří se snaží dostat do Evropy. Konflikty dlouhodobě sužovaný Jižní Súdán nyní zachvátila nová válečná vřava, země se ocitla na pokraji občanské války. Do ulic v metropoli Jubě vyrazily tanky, střílí se i z vrtulníků. Jednotky prezidenta Kiira napadly sídlo viceprezidenta. Kvůli krveprolití se chystá narychlo zasedat i Rada bezpečnosti OSN. V Jižním Súdánu pomáhají přitom uprchlíkům i Češi.

Uprchlíci z Jižního Súdánu zabírají přední příčky na žebříčku afrických migrantů mířících do Evropy. Na útěku z této africké země je na 744 tisíc lidí, podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) je země hned za Sýrií, Afghánistánem a Somálskem. Dalších 267 tisíc lidí jsou tzv. vnitřní uprchlíci, vyhnaní ze svých domovů, kteří však Súdán neopustili.

Nyní se v ní rozpoutal další konflikt, který má na kontě již 272 mrtvých, z toho 33 civilistů. Boje v metropoli Jubě vypukly mezi ozbrojenými silami a stoupenci dvou etnických vůdců – prezidenta Salvy Kiira a viceprezidenta Rieka Machara. Napětí se zvyšuje. Poslední zprávy hovoří i o těžké střelbě na civilním letišti.

Tanky v ulicích, přepadené sídlo viceprezidenta

V neděli odpoledne přitom došlo na střelbu i u viceprezidentova sídla, které napadly prezidentovy oddíly. „Rezidence Dr. Machara byla dnes dvakrát napadena střelbou z tanků a vrtulníků z Kiirovy strany,“ telefonoval Reuters Macharův mluvčí James Gatdet Dak.

Situací v zemi se bude ještě dnes na podnět Spojených států zabývat Rada bezpečnosti OSN. Poslední vývoj v zemi vyvolává obavy z obnovení občanské války, která skončila loni v srpnu.

„Nepřetržité boje pokračují asi od 08:25 s těžkými zbraněmi v okolí mise OSN,“ napsali dnes dopoledne na Twitteru zástupci mírové mise OSN (UNMISS), v jejímž sídle vyhledalo úkryt před boji v ulicích již přes tisíc lidí. Mise později uvedla, že její sídlo bylo zasaženo střelbou z ručních i těžkých zbraní. Podle jednoho ze svědků televize al-Džazíra byly při bojích v ulicích tanky a střílelo se i z vrtulníků.

Střety vypukly již ve čtvrtek, v pátek se do vzájemné přestřelky pustily ochranky obou vůdců, kteří právě jednali v prezidentském paláci o zmírnění napětí po smrti pěti vojáků.

Některé mezinárodní organizace, například Mezinárodní měnový fond (MMF), evakuovaly své zaměstnance a jejich rodiny do keňské metropole Nairobi. Keňa dnes vyzvala oba vůdce, aby vyřešili krizi a odsunuli těžké zbraně a vojenské jednotky z civilních oblastí metropole.

Jižní Súdán je nejmladším africkým státem. Leží na Bílém Nilu a vznikl rozdělením největšího státu Afriky Súdánu v roce 2012. V prosinci 2013 ale vypukla občanská válka poté, co prezident Kiir obvinil svého bývalého viceprezidenta Machara z pokusu o převrat. Ozbrojený konflikt měl i etnické pozadí: za Kiirem stojí příslušníci jeho kmene Dink, Machara podporují Nuerové.

Uprchlíkům v Jižním Súdánu pomáhá i Člověk v tísni

Letos v dubnu se však Machar na pozici viceprezidenta vrátil. Nová vláda se však projevila opět jako křehká. Občanská válka v zemi si přitom vyžádala na 300 000 obětí a celkově tedy přes milion lidí vyhnala z domovů.

Problémem uprchlíků v Jižním Súdánu jsou nejrůznější epidemie včetně malárie, četná podvýživa. Působí zde mj. Lékaři bez hranic i organizace Člověk v tísni. „Uprchlíci žijí často pod provizorními přístřešky, které si sami vybudovali. Poskytujeme jim přístřešky, síťky proti komárům, deky, podložky, kanystry nebo věci na vaření. Uprchlíci mají mnohdy jen to, co si narychlo vzali, když utíkali ze svého domova,“ uvádí česká organizace.

V okolí metropole Juby pomáhá na třech místech více než 4400 uprchlíkům. Zřídila i zdravotnické centrum, které zajišťuje pomoc mj. i pro těhotné ženy a matky s malými dětmi. Nejčastějšími případy jsou malárie a průjmová onemocnění.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi