Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Unie vyšle kvůli migrantům na hranice superstráž. Poprvé zasáhne na podzim

Autor: bud - 
6. července 2016
13:20

Až 1500 nových strážců by mělo začít chránit hranice EU před náporem migrantů. Dohodly se na tom členské státy a ambiciózní novinku posvětil i Evropský parlament. Základem je možnost, aby speciální jednotky nové pohraniční a pobřežní stráže mohly rychle zasahovat i tam, kde to jednotlivé státy nezvládají. Navíc bude možné migranty lépe vracet do země, odkud přicházejí. Plán se však podle zjištění Blesk.cz začne realizovat nejdříve na podzim.

Na poměry Evropské unie byla podoba nové pobřežní supestráže vyjednána docela rychle. Europoslanci ve středu schválili, že bude zřízena samostatná organizace, která nahradí současnou evropskou agenturu pro ochranu hranic Frontex. Novinkou je nejen zvýšení počtu hlídačů ze současných 250 zaměstnanců Frontexu na přibližně 1500, ale především posílené pravomoci, které by měly zefektivnit a zrychlit řešení krizových situací.

Zásah i bez souhlasu státu

Pokud některý ze států, například Řecko, přestane zvládat přicházející uprchlíky, budou na základě rozhodnutí Evropské komise a hlasování členských států v Radě EU aktivizovány zásahové jednotky, které na místě zasáhnou. „Je možné přehlasovat i stát, kterého se to týká a který s tím nesouhlasí,“ vysvětlil poslanec Jan Zahradil (ODS). Podle něj jde o takový skrytý „bič“ na hraniční země, které by migranty dostatečně neřešily.

Jde tady o významný posun, který řeší hlavně to, že tyto kompetence jsou většinou na straně členských států a EU to prakticky nemohla účinně řešit. Jak zjistil Blesk.cz, celý proces rozhodování, že jednotka evropské stráže na problematickém místě zasáhne, by neměl trvat déle než 30 dnů. „Od rozhodnutí zasáhnout pak potrvá 2 až 7 dnů, než jednotka vyrazí na místo,“ vysvětlil lotyšský europoslanec Artis Pabriks, který je zpravodajem tohoto návrhu.

Evropská pohraniční stráž převezme řadu náročných administrativních úkonů, což usnadní identifikaci uprchlíků. Jedním z hlavních problémů doposud bylo, že státy na tohle neměly kapacity. „Pracovník, který bude znát hodně jazyků, je vyslechne, zajistí daktyloskopii a celý proces rychle vyřídí,“ říká Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) s tím, že se zlepší hlavně koordinace, která nyní zcela chyběla.

Zlepšit by se tak výrazně měla identifikace a prověřování (třeba spoluprácí s Europolem), jestli přicházející migranti nejsou napojeni na zločince nebo teroristy. Lepší práce s informacemi by také měla usnadnit vracení migrantů do zemí, odkud přišli.

Léto zatím bez ochrany

Zásadním problémem se zatím jeví to, kdy začne stráž s novými pravomocemi fungovat. Rozhodně to nebude dříve než na podzim. Návrh navíc hovoří o tom, že úplný start stráže je rozložen do několika let. „Bude to postupné, náběh je hlavně kvůli nedostatku peněz rozvolněn až do roku 2020,“ potvrdil situaci Stanislav Polčák (TOP09).

Právě kolem financování zatím panují nejasnosti, navíc ho schválený návrh příliš neřeší. Vzhledem k tomu, že intervenční jednotky budou poskytovat jednotlivé státy, se zatím neví, jestli je budou financovat ony nebo peníze půjdou z evropského rozpočtu.