Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Polygamie uprchlíků, dětské nevěsty: Zatrhněte to, radí Česku americký expert

Autor: Václav Lang - 
15. června 2016
06:01

Po světě se pohybuje na 60 milionů lidí, kteří kvůli válkám přišli o domov. Jak se vypořádat s přesunem tak velké masy obyvatel? Své poznatky přijel do Prahy předat Alexander Aleinikoff, americký specialista na imigrační politiku, který donedávna působil jako zástupce vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Popsal například, jaký postoj lze u uprchlíků zaujmout k dětským svatbám nebo polygamii.

„U nás je zákon formulován tak, že uznáme sňatek jakožto platný, pokud byl uzavřen v souladu s právem země, z které ti lidé přicházejí, ale zároveň neporušuje zákony Spojených států. To znamená, že si v podstatě dáváme možnost neuznat tyto sňatky. Neuznali bychom u nás žádný sňatek s nezletilou dívkou, stejně jako bychom neuznali polygamní vztahy, případně sňatky v rámci rodiny,“ prohlásil Aleinikoff na dotaz Jana Bartoška (KDU-ČSL), místopředsedy Sněmovny, který úterní debatu na půdě dolní komory zaštítil.

Aleinikoff podle svých slov neočekává od žádné země, že si nastaví své imigrační zákony tak, aby příchozí mohli pokračovat v praktikách, které by byly proti místním lidskoprávním zásadám.

České republice poradil, aby vedle přijímání uprchlíků nastavila takovým lidem i povinnosti, třeba naučit se česky, poznávat zdejší kulturu a pokusit se co nejvíc stát součástí země. Když bude přibývat pozitivních příkladů, lidé si uvědomí, že imigranti jsou pro zemi přínosní, uvedl a poukázal například na úspěšnou integraci početné vietnamské komunity. Zároveň apeloval na masivnější přijímání uprchlíků, ovšem za férových podmínek, které přijmou všechny členské státy Evropské unie.

V současnosti podle něj v rámci Evropy neexistuje efektivní ochrana hranic ani sdílení imigrační zátěže mezi jednotlivými státy. Ty si pak říkají, že „pokud to EU nezvládá, tak si to budeme řešit sami,“ což ale podle něj není cesta k funkčnímu řešení. Do řešení se podle něj musí zapojit mnohem více zemí, a to nejen z Evropy, ale i z dalších kontinentů.

Česko nicméně za přístup k řešení uprchlické otázky pochválil a řekl, že by si jej mnohé země mohly vzít za vzor. Ocenil například azylový systém na ochranu válečných utečenců. „Máte programy, které pomáhají těmto lidem v počátku s ubytováním, posléze s integrací, s naučením se jazyka. Myslím si, že všechny tyto programy, které máte v České republice, by skutečně mohly sloužit jako příklad pro mnoho zemí po světě,“ uvedl.

Jakkoli by se mohlo zdát, že Spojené státy jsou na hony vzdálené od uprchlické krize, Aleinikoff tvrdí, že právě do USA proudí vůbec nejvíc imigrantů, ročně kolem 80 tisíc z celého světa. Ze Sýrie loni přijali kolem čtyř tisíc, třebaže podle něj by toto číslo mohlo být daleko vyšší. V jeho zemi se prý osvědčila spolupráce s dobrovolnickými organizacemi, které příchozím pomáhají zapojit se do společnosti.

„Je to pomalý proces, ale musíme jím projít,“ uvedl. A jak se dívá na bezpečnostní rizika, která s sebou nese příchod imigrantů? Podle něj je samozřejmé, že se mezi miliony proudících uprchlíků mohou infiltrovat i teroristé, ale je prý na bezpečnostních prověrkách, aby hrozbu odvrátily. „Otázka zní, zda kvůli tomu máme uzavřít veškerý program na přijímání a ochranu uprchlíků,“ položil řečnický dotaz.