Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kolo, ostnatý drát a čekání na ortel: Tak žijí Iráčané, kteří prchli z Česka

Autor: mts - 
4. června 2016
17:16

Skupina iráckých křesťanských uprchlíků, kteří v dubnu odcestovali z Jihlavy do Německa s vidinou lepšího života, nyní přebývá v Drážďanech. Bydlí za ostnatým drátem a čekají na ortel německých úřadů. Ty rozhodují, zda je vrátí zpět k nám.

Migranti přebývají v nedávno opraveném středisku. „Jsme dva měsíce v Německu. Máme se dobře,“ sdělil MF DNES bez dalších podrobností Iráčan Martin Alhado.

Podle místních obyvatel si ale na nic nestěžují. Sice bydlí za ostnatým drátem, vycházet ovšem mohou. Jezdí na kole, chodí na kávu, procházejí se… V zařízení však panuje přísný režim, takže když se vrací, ochranka jim prohledává tašky.

Skupina dvaceti běženců stále čeká na verdikt německých úřadů. Ty rozhodnou, zda je vrátí zpět do Česka, odkud nespokojení migranti odjeli.

Je pravděpodobné, že přijedou zpět k nám, jelikož dublinské dohody zavazují smluvní státy k vracení migrantů do první země Evropské unie, kde požádali o azyl.

Sami uprchlíci nechtějí svůj odchod z Česka komentovat. Podle koordinátora přesídlení do ČR Radima Fiedlera uvěřili, že život v Německu je daleko jednodušší než jinde. „Neuvažují racionálně a dají na fámy, které slyší,“ řekl MF DNES.

V Česku zůstává 40 Iráčanů

Z Česka odešly na jaře i další skupiny nespokojenců. Jedna rodina se vrátila zpět do Iráku, protože dědečkovi se stýskalo po domově. Další, kterým se nepodařilo odcestovat do Německa, se vrátili do Iráku. „Nyní se tam nacházejí ve velkých problémech a údajně svého rozhodnutí velmi litují,“ píše na svém webu Nadační fond Generace 21, který zajišťoval přesídlení Iráčanů do Česka.

Celkem jich přivezl 89. Z toho jich tu zůstalo čtyřicet. „Všichni jsou za pomoc velmi vděční a zatím mají v plánu zůstat v České republice,“ dodává fond.

Podívejte se, jak tehdy vypadal příjezd uprchlíků z Iráku do Česka:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi