Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Na Lesbu se rozpoutala rvačka mezi uprchlíky. Skončila desítkami zraněných

Autor: ČTK - 
2. června 2016
19:37

Desítky lehce zraněných si v noci na čtvrtek vyžádaly nejnovější nepokoje v uprchlickém táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos. Informoval o tom na svém serveru řecký deník To Vima. V táboře se střetli migranti z Afghánistánu a Pákistánu, při jejich potyčkách začaly hořet i stany a jeden z obytných kontejnerů. Situaci se policii a hasičům podařilo zklidnit až během čtvrtečního dopoledne.

Migranti v mnoha táborech na řeckých ostrovech se v poslední době brání zpětné deportaci do Turecka, odkud do Řecka přišli, upozorňují úřady. V minulých dnech musela policie řešit nepokoje i na ostrově Chios.

Ve středu v noci vypukly střety mezi migranty z Afghánistánu a Pákistánu v táboře Moria, které si vyžádaly tři vážně zraněné, kteří museli být převezeni do nemocnice,“ uvedla ve čtvrtek podle agentury AFP policie. Řecká média však upozorňují, že lehce zraněných byly celkově desítky, většinu ale ošetřili pracovníci neziskových organizací přímo na místě.

Mluvčí Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky na ostrově Boris Šeširkov sdělil, že při incidentu začaly také hořet stany, ale že ve čtvrtek dopoledne se již situace uklidnila. „Po podpisu dohody mezi EU a Tureckem (zahrnující zpětné vracení migrantů) jsme opakovaně svědky podobných potyček. Uprchlíci a migranti jsou zklamaní a zoufalí,“ řekl. Deník To Vima napsal, že střety způsobily neshody mezi Afghánci a Pákistánci. Ti se vzájemně obviňují z mafiánských praktik, krádeží a sexuálního obtěžování.

Řešení na dlouhé lokte

Napětí panuje i na dalších řeckých ostrovech na východě Egejského moře, kde celkově uvízlo asi 8500 uprchlíků a migrantů. Znepokojeni jsou i místní obyvatelé, kteří se obávají, že v nastávající sezóně nedorazí příliš turistů, kteří jsou v celé zemi nacházející se na pokraji hospodářské propasti vydatným zdrojem příjmů.

Tábor Moria, kde je asi 3000 migrantů, se z registračního bodu pro nově příchozí uprchlíky z tureckého pobřeží proměnil v záchytný tábor obehnaný plotem s ostnatými dráty, kde lidi čeká už rutinní procedura odmítnutí práva na azyl a přípravy na vrácení do Turecka. Doba nutná k vyřízení úředních náležitostí se ale stále protahuje – nejen kvůli nedostatku personálu, ale i kvůli tomu, že mnozí soudci ve svých rozhodnutích začínají žadatelům udělovat azyl. Důvodem je to, že nepovažují Turecko za bezpečnou zemi, kam se může žadatel bez rizika vrátit, uvedla agentura DPA.

Od doby, kdy v březnu dohoda EU s Ankarou o vracení migrantů vstoupila v platnost, bylo vráceno do Turecka 411 osob, převážně Pákistánců, z nichž ani jeden formálně nepožádal o azyl. Dohoda také značně snížila počet lidí, kteří nyní z Turecka do Řecka připlouvají. Zatímco ještě v únoru připlouvaly na řecké ostrovy v průměru dvě tisícovky lidí denně, v dubnu už to bylo několikanásobně méně – kolem 120 lidí denně. Ve čtvrtek řecké úřady uvedly, že za posledních 24 hodin na ostrovy z Turecka dorazilo jen sedm nových migrantů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině