Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Z Idomeni do lepšího? Uprchlíky čeká tíseň a špatná hygiena, míní dobrovolníci

Autor: ČTK, sou - 
24. května 2016
20:15

Řecké úřady v úterý zahájily několikadenní evakuaci migrantů z provizorního uprchlického tábora u Idomeni na hranici s Makedonií. Podle serveru listu To Vima bylo v průběhu dne v 42 autobusech odvezeno 2024 osob. V tábořišti bylo podle řeckých úřadů odhadem 8400 lidí, kteří by mohli být možná už do konce týdne přesunuti do jiných táborů. Zatímco řecké orgány uvádějí, že se tím ubytovací podmínky běženců zlepší, česká organizace Pomáháme lidem na útěku naopak kritizuje, že uprchlíky čekají horší podmínky.

V poledne začaly buldozery odstraňovat uprázdněné stany, oznámili lidé z tábora na Twitteru. 

„Vše se děje v klidu, situace je klidná a operace velmi dobře zorganizovaná, nevzniká žádné napětí. Policisté lidi o evakuaci informují a z tlampačů se to hlásí v angličtině a arabštině,“ řekla AFP zástupkyně organizace Lékaři bez hranic Vicky Markolefaová, která je v táboře. Uprchlíci prý ale nejsou dostatečně informováni o tom, kam jsou převáženi, a potíže jsou s distribucí jídla, protože na místě zůstalo velmi málo humanitárních pracovníků. 

Podle vládního mluvčího Jorgose Kyritsise nepoužije policie při akci síly. Hladký průběh má zajistit asi 400 policistů. Běženci jsou převáženi zejména k Soluni, kde jsou pro ně k dispozici dva stanové tábory a sedm objektů bývalých továren. Podle úřadů vzniklo místo pro 6 tisíc lidí. 

Podle českých dobrovolníků nesplňují armádní tábory hygienické standardy

„Problémem ale zůstává, že armádní tábory, kam jsou uprchlíci přesouváni, nemají dostatečnou kapacitu a nesplňují základní hygienické standardy - proto uprchlíci dosud zůstávali přímo u hranic v Idomeni,“ oznámila organizace Pomáháme lidem na útěku. Soudí to údajně i Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). 

Úřady uprchlíkům v Idomeni oznámily zahájení evakuace v pondělí a mnoho migrantů pak vyjadřovalo nelibost. Většina lidí v Idomeni žije v malých stanech a kromě jiného blokují železnici, která zajišťuje hlavní balkánské spojení pro nákladní dopravu. Řecké úřady chtějí toto spojení co nejrychleji obnovit.

Provizorní tábořiště u Idomeni vzniklo spontánně, když asi před třemi měsíci Makedonie a další evropské země uzavřely hranice pro uprchlíky, kteří masově proudili do Evropy z Blízkého východu a z Afriky. Loni jich touto cestou přišel více než milion. Mnoho běženců odmítá odejít do lepších táborů, protože se nevzdávají naděje, že se hranice otevře. V Řecku po uzavření takzvané balkánské stezky uvízlo na 54 tisíc migrantů.

V Idomeni vznikla i stanová škola pro dětské běžence: