Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do Česka mohou s běženci mířit teroristé. Stropnický: Vojáky stejně stáhnu

Autor: ČTK, bud - 
24. května 2016
15:41

Islámští teroristé využívají probíhající uprchlickou krizi k tomu, aby se bez komplikací dostali do Evropy. S tímto prohlášením přišel šéf protiteroristické sekce policejního úřadu Europol. Uvedl, že útočníci se chtějí zaměřit na místa, kde se pohybují davy lidí. Informace přicházejí zrovna v době, kdy ministerstvo obrany rozhodlo, že stáhne vojáky z ulic, kde se až doteď pohybovali v hlídkách s policisty. 

„Teroristé využívají migrační vlnu, aby infiltrovali do EU,“ řekl v pondělí během slyšení v Evropském parlamentu šéf protiteroristické sekce Evropského policejního úřadu (Europol) Manuel Navarette Paniagua. Kolik jich je, to zatím nikdo neví.

„Nemáme systematické údaje, ale činí tak. To je důvod, proč zástupci Europolu jsou rozmístěni spolu s kolegy z Frontexu v hotspotech na čtyřech řeckých ostrovech a na Sicílii,“ dodal Paniagua.

Europol ve své zprávě tvrdí, že teroristické buňky Islámského státu (IS) už dnes běžně operují v několika zemích EU. Nikdo přitom neví, kde znovu udeří. „Soustředí se především na útoky na snadné cíle, kde mohou usmrtit značný počet lidí,“ stojí ve zprávě Europolu, kterou europoslanci dostali k prostudování. Hlavním cílem teroristů tedy zatím nejsou strategické objekty, jako jaderné elektrárny nebo energetické sítě, ale místa, kde mohou hromadně zabíjet.

Stropnický: Vojáci v ulicích nejsou potřeba

Tyto informace přicházejí zrovna v době, kdy ministr obrany Martin Stropnický (za ANO) oznámil, že v ulicích končí smíšené hlídky vojáků s policisty. Bezpečnost veřejných míst tak budou mít na starost jen policisté. 

Stropnický potvrdil reálné riziko, že do Evropy, včetně Česka, mohou s migranty proudit také teroristé. Bezpečnost běžných lidí však podle něj není ohrožena. „Šéf protiteroristické jednotky Europolu neřekl nic nového. V tom velkém počtu migrantů jistě nelze vyloučit i přítomnost teroristů. Nic to ale nemění na vyhodnocení naší bezpečnostní situace, která již v tuto chvíli nevyžaduje přítomnost vojáků v ulicích,“ řekl Blesk.cz Stropnický. Vláda navíc zatím neukončila první stupeň ohrožení terorismem, jehož zavedení schválila před dvěma měsíci po útocích v Bruselu. 

Podle ministertva vnitra v tuto chvíli žádné konkrétní nebezpečí teroristického útoku na území Česka nehrozí. Pohyb radikálních teroristů však nevylučuje. „V rámci hromadné migrační vlny mohou do Evropy přicházet nebezpeční radikálové. Proto také na evropské úrovni při řešení migrační krize důrazně prosazujeme otázku bezpečnosti, zadržování migrantů v hotspotech a maximální ověření jejich identity a úmyslů. Na území České republiky probíhají zesílená policejní opatření na hranicích s Rakouskem a Slovenskem,“ uvedla tisková mluvčí resortu Klára Pěknicová 

Teroristy verbují přes Facebook a Skype

Islámský stát k verbování nových členů využívá několik způsobů. Často komunikuje přes sociální sítě, jako je Facebook, nebo používá komunikační kanály Skype a WhatsApp. Loví také přímo v místech, kde se uprchlíci shromažďují, a nabízí jim nádhernou budoucnost ve svých službách. Mnozí mladí teroristé se ke skupině přidávají kvůli svým romantickým představám, že se stanou hrdiny. 

Manuel Navarette Paniagua není jediný, kdo o pronikání radikálů a teroristů do EU mezi žadatele o azyl hovoří. Obdobná prohlášení učinili i někteří politici a představitelé výzvědných služeb. Například loni v listopadu šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen řekl, že do Evropy pronikají radikálové z IS, kteří zde plánující útoky.