Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Další státy odmítají uprchlické kvóty: Je to „donucovací systém“, tvrdí Litva

Autor: simao, ČTK - 
18. května 2016
20:34

Miloš Zeman není jediný, komu kvóty na migranty nevoní. I další prezidenti - tentokrát prezidentka Litvy a její rumunský kolega - se shodli na tom, že kvóty jsou donucovacím systémem, který je třeba odmítnout.

Ke kritikům návrhu Evropské komise na automatické přerozdělování uprchlíků se řadí po Milošovi Zemanovi i prezidentka Litvy Dalia Grybauskaiteová a její rumunský partner Klaus Iohannis. Záměr Bruselu dnes oba rázně odmítli.

Proč jsou kvóty špatný nápad, vysvětluje ve videu i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD):

Proti změnám v azylovém systému navrženém komisí se začátkem května důrazně postavily státy visegrádské skupiny - Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko.

„Správným způsobem, jak řešit nějaký problém, je spíše nabídnout aktivní řešení než se soustředit na sankce,“ prohlásil dnes podle agentury DPA Iohannis ve Vilniusu, kde je nyní na návštěvě.

Obdobně striktně odmítavé stanovisko zaujala i hlava litevského státu. „Můj názor na tento návrh je velmi negativní,“ řekla prezidentka. Místo hledání společného řešení by plány Bruselu členské státy ještě víc polarizovaly. Nemělo by jít o žádný „donucovací systém“, dodala podle agentury BNS.

Evropská komise 4. května představila svůj návrh reformy způsobu řešení žádostí o azyl. Stávající pravidlo, že žádost má na starost první země, kam uchazeč vstoupí, má být doplněno o krizový mechanismus přerozdělování do dalších států EU. Spouštěl by se automaticky v případě vysokého počtu žadatelů v některé členské zemi.

Ze systému by mělo být možné se dočasně vyplatit částkou 250 000 eur (6,75 milionu Kč) za jednoho odmítnutého žadatele. Česká republika stejně jako ostatní státy visegrádské čtyřky jakékoli plány na povinné přerozdělování žadatelů o azyl odmítá.

Setrvávání Prahy na tomto stanovisku má v pátek v Bruselu na setkání s resortními kolegy unijních zemí z pověření vlády potvrdit ministr vnitra Milan Chovanec. „Jsme pro důslednou ochranu hranic a stoprocentně funkční hotspoty. Na experimenty s kvótami není čas,“ uvedl Chovanec na Twitteru.