Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lékaři bez hranic „třesou“ s Evropou: Už jste zapomněli na 2. světovou válku?

Autor: sou, ČTK - 
17. května 2016
21:54

Evropa se podle organizace Lékaři bez hranic otáčí k uprchlíkům zády. Celou odpovědnost pak hází na bedra Turecka, které momentálně nezvládá ani nápor téměř tří milionů uprchlíků na svém území. V otevřeném dopise vládám a evropským institucím navíc uvedla, že organizace pomáhající lidem na útěku tak musí prý řešit dilema, zda poskytnout nutnou pomoc ve službách politiky, která jednoznačně vede ke kontrole hranic. 

Podle organizace Lékaři bez hranic, která působí i například v řeckém Idomeni a v rámci své kampaně tam na nakažlivé nemoci dokázala proočkovat přes tři tisíce dětí, je dohoda mezi Tureckem a Evropskou unií otočení se zády k tisícům lidí utíkajících před válkou útlakem a zoufalstvím.

„Dohoda EU-Turecko“ ve skutečnosti přesouvá starost o tyto lidi na bedra Turecka, které za ni (mimo jiné) získá finanční podporu ve výši několika miliard,“ uvádí Mezinárodní prezidentka organizace Joanne Liu v otevřeném dopise adresováním všem vládám a evropským institucím. 

Humanitární pomoc by měla být oddělena od politické dohody 

Miliardy eur mají putovat na pomoc těm, které se snaží schovat před zraky veřejnosti v Turecku. Pomáhající organizace tak pak musí řešit, zda poskytnout potřebnou pomoc ve službách politiky, která jde proti zásadám humanitární pomoci a vede prý ke kontrole hranic. 

Přitom v Turecku je pomoc nutná, protože nezvládá poskytnout účinnou ochranu téměř třem milionům uprchlíkům na svém území. Humanitární pomoc by přitom podle Lékařů bez hranic měla být oddělena od politické dohody, která navíc vysílá celému světu to, že se země mohou vykoupit z povinnosti poskytnout azyl. Pokud toto chování budou opakovat další státy, statut „uprchlíka“ by nakonec mohl přestat existovat. 

Migrace se prý stala kontroverzní politickou otázkou 

„Je druhá světová válka už tak vzdálená, že si vy – evropské státy – nepamatujete základní lidskou potřebu utéct před násilím a pronásledováním, když nezbývá jiná možnost?“ napsala šéfka Lékařů bez hranic s tím, že chápe, že migrace se stala kontroverzní politickou otázkou. „Pro nás je však prvním a nejdůležitějším úkolem zajištění humanitární pomoci. To samé by mělo platit i pro vás,“ dodala. 

Evropská unie se s Ankarou ve snaze snížit počty migrantů připlouvajících přes Egejské moře do Řecka dohodla, že Turecko bude přijímat zpět běžence, kteří do Řecka proniknou nelegálně. EU má také za každého Syřana vráceného z Řecka přemístit na své území jiného syrského uprchlíka, kterých je nyní v Turecku více než 2,5 milionu.

Unie také přislíbila Turecku po splnění určitých podmínek zrušení víz, obnovení zamrzlých přístupových rozhovorů či finanční pomoc ke zlepšení situace v tureckých uprchlických táborech.

I herečka Angelina Jolie se nechala slyšet, že žádná země se nemůže vzdát odpovědnosti za uprchlíky: