Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Loď se stovkou uprchlíků se potopila u Libye. 84 z nich se stále pohřešuje

Autor: tmp, ČTK - 
30. dubna 2016
16:30

Po potopení lodi směřující z Libye do Evropy se ve Středozemním moři pohřešuje 84 osob, uvedla Mezinárodní organizace pro migraci. Celkem 26 lidí bylo zachráněno, oznámil na Twitteru mluvčí v Itálii Flavio Giacomo. Informace o obětech pracovníci Mezinárodní organizace pro migraci zjistili od přeživších, kteří se nyní nacházejí na italském ostrově Lampedusa.

Už v první polovině dubna se ve Středozemním moři pravděpodobně utopilo až 500 uprchlíků, jejichž loď směřovala rovněž z afrického kontinentu za lepším životem do Evropy. Neštěstí tehdy podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky přežilo 41 lidí. Byli mezi nimi Somálci, ale také Etiopané, Egypťané a jeden Súdánec.

Pro běžence nyní kvůli březnové dohodě EU a Ankary přestává být atraktivní cesta do Evropy přes Řecko, kde po uzavření hranic balkánských států uvázlo několik desítek tisíc migrantů. Na základě dohody unie s Turky začali Řekové vracet do Turecka imigranty, kteří se na řecké ostrovy dostali přes turecké území. Mnohem větší provoz nyní panuje na trasách přes Středozemní moře, kudy míří běženci zejména z Egypta a Libye do Itálie.

U italského ostrova Lampedusa už v půlce dubna záchranáři zachraňovali uprchlíky: