Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Uprchlíci vyjdou Němce hodně draho. Studie: Zaplatí za ně až 11 bilionů

Autor: mb - 
30. dubna 2016
06:20

Proces přijímání uprchlíků a jejich začlenění do pracovního procesu vyjde Němce velmi draho. Podle studie, kterou si nechal zpracovat německý deník Die Zeit, jde o částku 400 miliard eur (skoro 11 bilionů Kč). Berlín totiž po loňsku očekává další nápor uprchlíků. Do roku 2020 jich má do Německa dorazit 3,6 milionu, což je cifra odpovídající zhruba třetině obyvatel České republiky.

„Veřejné finance efektivně využité na zvýšení profesionální kvalifikace (uprchlíků) a jejich rychlejší ekonomickou integraci může mít pozitivní dopad ve formě vyššího příjmu z daní a zmenšení výdajů v sociální sféře,“ míní autoři zprávy. Jenže toto je optimistická varianta, v takovém případě by Německo na uprchlíky vydalo „jen“ 218 miliard euro (zhruba 5,9 bilionu Kč).

Ta pesimističtější a podle kritiků masové imigrace i pravděpodobnější varianta počítá s tím, že uprchlíci se plně zapojí do německého pracovního procesu až za 20 let. V takovém případě by Němci za imigranty vydali 400 miliard eur (11 bilionů Kč).

Evropu postihla nejhorší uprchlická krize od dob 2. světové války a jen do Německa za loňský rok dorazilo zhruba 1,2 milionu nelegálních migrantů. A Berlín očekává, že počet běženců v zemi se do roku 2020 ztrojnásobí.

Masivní příliv utečenců změnil původní vstřícný postoj německé společnosti. V zemi jsou stále častější útoky na uprchlické ubytovny a bavorská vláda dokonce uvažuje o ústavní žalobě na německou kancléřku Angelu Merkelovou (61), která běžence do země „pozvala“ svou liberální přistěhovaleckou politikou.

Na popularitě získávají protipřistěhovalecké politické strany, zejména AfD (Alternative für Deutschland). „Chápeme, že uprchlíci chtějí do Německa. Ale Německo je země, kde platí právo. Uprchlická krize, kterou (Merkelová) způsobila, je protiústavní. Jak jistě víte, podle platných pravidel, běženci musí žádat o azyl v první bezpečné zemi. Nemůžou jimi prostě projít a přijít do Německa,“ nechal se slyšet jeden z hlavních lídrů AfD Frank-Christian Hansel.

Evropu před týdnem překvapil úspěch rakouského pravicového kandidáta Norberta Hofera (45) v nedělním prvním kole prezidentských voleb. Norbert Hofer si voliče získal především protiimigrantskou rétorikou. Podle německých komentátorů musí kancléřka Angela Merkelová brát výsledek rakouských voleb jako varování pro svou vládu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině