Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nová uprchlická stezka protíná Česko, tvrdí Němci. Naštvali Chovance

Autor: simao, ČTK - 
29. dubna 2016
13:28

Tahle varování se objevují od doby, kdy byla uzavřena tzv. balkánská trasa pro migranty – převaděči si budou muset najít nové cesty do nitra Evropy. Jedna ze stále více využívaných vede přes Česko, varuje německý list, podle kterého přibylo případů zadržených pašeráků, kteří se snaží dostat běžence přes Česko do Dolního Bavorska. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) informace z Německa popřel.

Po uzavření balkánské stezky se zvýšil počet běženců pašovaných do Bavorska přes Českou republiku, uvedl v pátek list Passauer Neue Presse (PNP) a své tvrzení doložil několika příklady z tohoto týdne. Němečtí policisté prý od pondělí podél hranice Dolního Bavorska a Čech, dlouhé zhruba 80 kilometrů od Železné Rudy po Lipenskou přehradu, zjistili 14 případů převaděčství.

Slováci vezli Syřany přes české hranice

Jeden z nich se odehrál v noci na středu, kdy nedaleko Freyungu ve dvou vozech, řízených Slováky ve věku 39 a 47 let, objevili Němci sedm Syřanů – čtyři dospělé a tři děti.

Ještě tutéž noc policisté zadrželi ve Freyungu dalších pět Syřanů a o několik hodin později narazili na skupinu 16 osob na silnici nedaleko hraničního přechodu Strážný-Philippsreut. Policie se domnívá, že je pašerák převezl přes hranici a poté vysadil na silnici.

Podle české policie však nic nenasvědčuje tomu, že by se Česko stalo pro uprchlíky tranzitní zemí. Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová řekla, že počty zajištěných cizinců na českém území jsou v posledních dnech v podstatě nulové.

Chovanec rázně: Proč Němci šíří poplašné zprávy?

Německé informace pak poněkud rozezlily ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). „Ihned jsem požádal policii o prověření těchto informací. Odpověď od policie je jasná. Tyto informace nejsou v žádném případě pravdivé. Nechápu, proč se v německém tisku objevují takové dezinformace, které se dle mého názoru blíží šíření poplašné zprávy,“ vzkázal Chovanec.

Ministerstvo vnitra zrekapitulovalo, že za poslední dva měsíce zachytila německá policie na svém území čtyři auta převážející nelegální migranty, česká policie pak zajistila další dva vozy, které mířily k německým hranicím. „Záchyty běženců jsou stále v zásadě minimální a nic nenasvědčuje tomu, že by trasa pašeráků vedla přes Českou republiku,“ zdůraznil úřad.

Česko podle něho od Německa neeviduje žádný oficiální požadavek na zvýšení činnosti na česko-německých hranicích. Pokud by nastala situace, kterou popisují německá média, je česká policie podle ministerstva připravena okamžitě přijmout obdobná opatření jako na hranicích s Rakouskem.

„Nepochybuji, že jsme schopni zajistit to, aby k nám jen tak nelegálně uprchlíci nepronikli. V tomhle máme věci pod kontrolou a nepředpokládám, že by mohlo vypuknout něco, co bychom nezvládli,“ komentoval německé zvěsti ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) pro Novinky.cz.

On i další vládní představitelé dlouhodobě upozorňují, že u nás uprchlíci, pokud se k nám vůbec dostanou, zůstávat nechtějí. Počty těch, kteří se snaží dostat přes Česko dál na západ, však také nejsou nijak závratné – patrně i proto, že migranty odrazují i hrozící pobyty v českých detenčních zařízeních.

Tlak migrantů na Itálii a Rakousko: Ovlivní Česko?

Uzavření balkánské trasy však přineslo řadu spekulací, kudy se nyní budou uprchlíci vydávat především. Očividný je tlak na Itálii, před kterým varoval i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Objevují se však další varianty – cesty uprchlíků např. přes Rusko či naopak ve Středozemí přes Španělsko a Francii.

Rakousko v návaznosti na vzrůstající problémy v Itálii rozhodlo o stavbě plotu a kontrolních stanovišť v Brennerském průsmyku, kde je hlavní dopravní tepna z Itálie do Rakouska. 

Mluvčí spolkové policie v hornobavorském Rosenheimu Rainer Scharf upozornil, že do Horního Bavorska (jehož metropolí je Mnichov) přijíždí stále nejvíce migrantů vlakem právě přes Itálii a Rakousko.

I vzhledem ke zpřísněným rakouským opatřením je však Česko zmiňováno častěji než dříve. Odborník na migraci Jochen Olten z univerzity v západoněmeckém Osnabrücku už ve čtvrtek varoval, že se Česko musí připravit za současného stavu na silnější migrační tlak. Uvedl to v rozhovoru pro web Focus Online.

Upozornil, že aktuální kroky rakouské vlády směřující k omezení počtu žadatelů o azyl povedou ke zvýšení migračního tlaku na další evropské země – vedle Česka zmínil i Bulharsko, Ukrajinu a Rusko.

Také německá policie podle listu Passauer Neue Presse očekávala, že pašeráci po uzavření balkánské stezky budou hledat nové možnosti. Zadržení převaděčů na česko-německé hranici je podle zástupce spolkové policie v Bavorsku Franka Kollera zatím ojedinělé, vyskytuje se ale stále častěji. „Je to pro nás varování,“ uvedl Koller.

Česká policie však má přes deset měsíců kvůli migrační krizi zvýšenou pohotovost. Za tu dobu bylo na českém území zachyceno 3440 cizinců.

msamec3 ( 29. dubna 2016 15:51 )

 Mají vrátit plot na hranice a dát tam zpátky hlídky a vyjde je to levněji a žádný migrant a uprchlík nemá šanci jenže my musíme poslouchat Němce a eu

Zobrazit celou diskusi