Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Táhni domů, zas*aný Arabe!“ Švédský policista ztratil s běžencem nervy

Autor: mb - 
29. dubna 2016
22:20

Švédští policisté zmlátili podle tamních médií arabského uprchlíka a jeden ze strážců zákona běžence navíc zasypal rasistickými nadávkami. Následně migranta odvezli do lesa. Utečenec ale pořídil audiozáznam incidentu a nyní je dotyčný policista postaven mimo službu.

„Do p*dele s tebou, ty mago*e! Táhni domů, ty zas*aný arabský basta*de. Táhni do své zas*ané země!“ Tak přesně takovými nadávkami měl švédský policista urážet uprchlíka Nobakhta Ahada. Běžence v lese našli švédští novináři z listu Barometern, kteří s ním natočili rozhovor. Na zveřejněném audiozáznamu je pak údajně zachycen celý incident.

Vše začalo v ubytovacím zařízení nesoucím název Hotell Amigo v městečku Emmaboda na jihovýchodě Švédska. Ačkoliv tam Ahad nebydlel, byl prý pozván na kávu s novináři, ale ochranka ho nechtěla pustit, protože v areálu probíhala strkanice mezi migranty.

Na místo dorazilo několik aut a jedna z policejních hlídek prý Ahada zmlátila a naložila do auta. Následně Nobakhta Ahada odvezli do lesa, kde ho zanechali napospas svému osudu. „Měl jsem strach, takhle se švédská policie nechová, říkal jsem si. Jeden z policistů mě udeřil ostrým předmětem do hlavy,“ svěřil se Ahad švédským novinářům, ale odmítl přivolání sanitky. Imigrant je přesvědčen, že dávají „tipy“ policii.

Policista byl po obvinění postaven mimo službu, incident se vyšetřuje. Jméno strážce pořádku média neuvedla.

Švédsko je hned po Německu nejoblíbenější destinací uprchlíků. Zhruba devítimilionová země v roce 2015 přijala 170 tisíc uprchlíků. Masivní migrace vyvolává v jinak tradičně liberálním Švédsku sociální pnutí. Podporu získávají protipřistěhovalecké strany a před pár měsíci skupina útočníků napadla na nádraží nezletilé imigranty.

Samotný Hotell Amigo využívá Švédsko kvůli nedostatku ubytovacích kapacit pro imigranty. Hotel je ale otevřený i pro turisty, dle stránky hotelu vyjde našince noc v jednolůžkovém pokoji až na 2 650 Kč.