Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

První čtyři uprchlíci z bruselských kvót jsou v Česku. Vnitro jejich pobyt tají

Autor: tmp - 
27. dubna 2016
16:30

Česká republika převzala první čtyři syrské uprchlíky z Řecka podle evropských kvót. Čtyřčlenná rodina přicestovala v pondělí a momentálně čeká na azyl v jednom ze zařízení ministerstva vnitra, uvedl web Aktuálně.cz. Rodina pochází ze Sýrie a přijela pravděpodobně z uprchlického tábora v Řecku, kde pobývala.

„Jedná se o rodiče a jejich dva zletilé syny do 30 let,“ řekla serveru mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. Podrobnosti o uprchlících prý ministerstvo nemůže sdělovat. „Je s nimi vedeno standardní azylové řízení,“ doplnila.

Na integraci Syřanů bude dohlížet největší česká křesťanská nezisková organizace Charita ČR. Ta zatím ale s uprchlíky nepracuje, uvedl mluvčí organizace Jan Oulík. Česká republika měla původně přijmout sedm běženců, tři z nich se ale přesídlení snaží vyhnout a řecký tábor tak raději opustili.

Česká republika v rámci evropských přerozdělovacích kvót nabídla v únoru 20 míst pro uprchlíky z Řecka a dalších 10 míst z Itálie. Bezpečnostní prověrkou ale prošlo jen sedm Syřanů, kteří byli v Řecku.

„Kde jsou, neřekneme“

„A to z důvodu, že ve složkách těchto osob, které České republice postoupilo Řecko a Itálie, nebyl dostatek kopií osobních dokladů, které by potvrdily totožnost těchto osob,“ uvádí zpráva ministerstva vnitra o migrační situaci, která se týká období do poloviny dubna.

Syřané byli umístěni do jednoho ze zařízení ministerstva vnitra. „Všechny relokované osoby jsou podrobně seznámeny s právy a povinnostmi, které z jejich postavení v ČR vyplývají, včetně jejich případného cestování mimo zemi,“ upřesnila Malá.

Česká republika je dlouhodobě proti povinnému přerozdělování uprchlíků. Například ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) argumentuje, že uprchlíci v Česku ani zůstat nechtějí. To se ukázalo nedávno, kdy Česko opustili někteří iráčtí křesťané, jejichž přesídlení zorganizoval Nadační fond Generace 21. Část z nich jela do Německa, někteří se vrátili zpět do Iráku.

Česko bude muset do konce roku 2017 přijmout 2691 uprchlíků ze středomořských zemí. Schválila to Evropská unie i přesto, že byla Česká republika proti rozšíření původních kvót, ve kterých Česko dobrovolně přislíbilo přijetí 1100 běženců z Itálie a Řecka.