Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češka prosí o pomoc uprchlíkům. Vývařovny a škola angličtiny prý nestačí

Autor: sou - 
1. května 2016
20:25

Vývařovny teplých jídel, sklady s humanitární pomocí nebo školy pro děti. To vše funguje v řeckých uprchlických táborech v okolí Idomeni. Podle spolku Pomáháme lidem na útěku je situace ale stále vážná. Jedna z dobrovolnic pro Blesk.cz popsala, kde mají své informační středisko, jak se dozvídají o dalších místech, kde jsou potřeba, nebo to, jak uprchlíci vaří tradiční jídla pro své krajany.

V rámci takzvaného Czech Teamu je v táboře Idomeni zhruba deset lidí. Podle spolku Pomáháme lidem, který dobrovolníky organizuje, by se dalších pár rukou hodilo. „Czech Team tu má na starosti centrální sklad humanitární pomoci. Pomohli by nám ale další dobrovolníci. Potřebujeme vás nejen na provoz skladu, ale i na práci v táboře. Situace je stále vážná,“ upřesňuje spolek na svém profilu na sociální síti. 

Své o tom ví i Paulina, která se nedávno právě z Idomeni vrátila. „Máme i spoustu dobrovolníků z jiných organizací, kteří nám chodí pomáhat v odpoledních hodinách nebo na půl den se tříděním věcí ve skladu a jejich přerozdělováním mezi jednotlivé organizace,“ řekla pro Blesk.cz dobrovolnice. Podle Pauliny ve skladě pracují všichni na třísměnný provoz a zbytek času tráví buď v Idomeni, nebo i na dalších místech, kde jsou uprchlíci.

Dobrovolníci ve volném čase pomáhají i na jiných místech

Sama například několikrát byla i v uprchlickém táboře u čerpací stanice EKO nedaleko města Polykastro, kde se nachází centrální sklad. I v něm funguje pro děti uprchlíků škola. „Nedá se to srovnat s klasickou školou, ale děti se tam učí anglicky a hlavně se v ní zabaví,“ popisuje Paulina. Kromě toho s nimi dobrovolníci v jejím rámci sportují, hrají různé hry, nebo za nimi jednou dokonce přišli klauni. 

„Co jsem viděla, tak ty děti se tam výuky opravdu účastní, například zdobili i stan, ve kterém škola probíhá. Mně osobně přišlo, že byly rády za to, že se nějak můžou zabavit a nemusí se nudit a myslet na co, čím vším už musely projít,“ míní Paulina.

Uprchlíci vaří pro uprchlíky tradiční jídla

„Zvláštnost na tom je ta, že uprchlíkům tam vaří uprchlíci. Jeden den tam měli tradiční syrský salát a druhý den fazolovou polévku na jejich způsob. Je jasné, že to není úplně podle tradiční receptury, protože nakupují místní dostupné potraviny,“ popisuje Paulina s tím, že v kuchyni byli hlavně muži a jen jedna žena. I řady na příděl jídla se pak dělily na ženy s dětmi a muže. Za den se tam uvaří zhruba tisíc jídel. 

Dobrovolníci mají své centrální místo v jednom z hotelů Polykastru s informačním koutkem, kam jednotlivé organizace vyvěšují vzkazy například s tím, kde zrovna potřebují navýšit stav lidí. „Pokud je potřeba, tak se mezi sebou dobrovolníci dorozumívají i pomocí WhatsAppu. Je ale pravda, že Čechů je tam málo a práce tam bude nejspíš ještě pár týdnů hodně,“ uzavřela Paulina.