Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Merkelová mezi uprchlíky: Turecko předvedlo „vypulírovaný“ tábor

Autor: ČTK, tmp - 
23. dubna 2016
21:29

Turecko plní všechny podmínky nedávno uzavřené dohody s Evropskou unií o vracení migrantů, a slíbené zrušení vízové povinnosti pro Turky mířící do EU je proto „nezbytností“, bez níž dohoda nemůže dál fungovat, řekl po dnešním jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou turecký premiér Ahmet Davutoglu. Merkelová předtím společně s představiteli EU navštívila tábor pro syrské uprchlíky poblíž města Gaziantep a naléhala na ustavení bezpečné zóny pro utečence na syrské straně hranice s Tureckem. Předseda Evropské rady Donald Tusk řekl, že Turecko je nejlepším příkladem země, která o běžence dobře pečuje.

Merkelovou při krátké cestě na jihovýchod Turecka doprovází předseda Evropské rady Donald Tusk a místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Návštěvu provází velmi přísná bezpečnostní opatření a město blízko syrských hranic střeží množství policistů v uniformách i v civilu, uvedla agentura Reuters. V pátek zasáhla raketa odpálená ze Sýrie blízké město Kilis a zabila dva lidi.

Kancléřka přímo z letiště odletěla vrtulníkem do uprchlického tábora Nizip, kde žije asi 5000 Syřanů. Na místě ji dívky v tradičních krojích přivítaly květinami a Merkelová si prohlédla, v jakých podmínkách lidé ubytovaní v kontejnerech a stanech žijí. Poté v Gaziantepu slavnostně otevřela nové centrum, které bude nabízet pomoc a volnočasové aktivity pro děti uprchlíků a které EU financovala.

Organizace na ochranu lidských práv však cestu unijních představitelů už předem kritizovaly s tím, že turecké úřady evropským politikům ukazují jen pečlivě vybraná místa. Podle Judith Sunderlandové z organizace Human Rights Watch jde o „přikrášlenou realitu“ a mimo pozornost přitom zůstávají otřesné podmínky v táborech na syrské straně hranice, kde se tísní desetitisíce lidí, které Turecko odmítá vpustit na své území.

Jednání s Tureckem

„Znovu jsem požadovala, aby tu byly zóny, kde se přísněji dohlíží na dodržování příměří a kde lze zaručit dostatečnou míru bezpečí, řekla k situaci na syrské straně hranic Merkelová. Na tiskové konferenci se také snažila rozptýlit obavy, že se v Německu bude kvůli jisté závislosti na Turecku nyní potlačovat debata o lidských právech a svobodě tisku v této zemi. Podle ní to nehrozí a případy porušování práv se budou vždy řešit.

Unie za pomoc při zvládání migrační krize Ankaře slíbila mimo jiné obnovení zamrzlých přístupových rozhovorů Turecka s EU, zrušení vízové povinnosti pro Turky do konce června a finanční pomoc při zvládání migrační krize. Loni v listopadu Turecku slíbila v přepočtu 81 miliard korun, po jejich vyčerpání EU poskytne Turkům do roku 2018 další tři miliardy eur. Právě na to, kdy Unie uvolní slíbené finanční prostředky a zač je Turecko hodlá utratit, se podle agentury Reuters bude dnešní jednání soustředit.

V Turecku je v současnosti přes 2,5 milionu syrských uprchlíků a řada z nich hledá způsob, jak se dostat za lepším životem do Evropy. Ačkoli počet lidí, kteří zkoušejí dostat se přes moře do Řecka v posledních týdnech oproti lednu a únoru výrazně klesl, migranti tuto cestu stále využívají. Za posledních 24 hodin do dnešního rána jich ale bylo jen 20 a v posledních dnech nanejvýš dvě stovky, což je několikanásobně méně než v lednu a únoru.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

malinak ( 24. dubna 2016 01:15 )

 Komedie. ....jako za komunistu. ...jeste travu natrit nazeleno...

Zobrazit celou diskusi