„Ti, kdo se chtějí vzdát našeho azylu, podepisují jasné poučení, že nemohou zneužívat české zákony k další cestě do EU,“ uvedl Chovanec na Twitteru. A ukázal dokument, který běženci podepsali, začerněné jsou jen osobní údaje.

„S ohledem na to, že jste se vzdal/a azylu, ministerstvo vnitra vám udělí výjezdní příkaz podle zákona o azylu. Výjezdní příkaz vás opravňuje k pobytu pouze na území České republiky a slouží k vycestování,“ uvádí listina.

„Vycestovat však můžete pouze do země vašeho původu nebo do země, do které můžete vstoupit bez víza, nebo do země, ve které máte povolen pobyt. V žádném případě vás výjezdní příkaz neopravňuje ke vstupu na území jiného členského státu Evropské unie, pokud nemáte vízum pro vstup do tohoto členského státu nebo povolení k pobytu v tomto členském státu,“ zmiňuje dokument, který běženci podepsali ve čtvrtek v Praze.

„Česko nebude hřiště pro hraní azylové rulety“

Uprchlíky ještě ve čtvrtek večer zadržela policie osm kilometrů od hranic Německa. Noc nakonec strávili v hotelu v Ústí nad Labem, aby je pak čekala cesta do azylového zařízení v Zastávce u Brna.

„Iráčtí křesťané, kteří se před neúspěšnou cestou do SRN vzdali azylu, o něj opět požádali. ČR nebude hřiště pro hraní azylové rulety!“ dodal Chovanec.

Fotogalerie
7 fotografií