Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Křesťanské Iráčany zadržela policie před německými hranicemi. Opustit ČR nesmí

Autor: tmp, ČTK - 
14. dubna 2016
22:57

Jen osm kilometrů od německé hranice chytli ústečtí policisté skupinu 16 iráckých křesťanů, kteří se také rozhodli opustit Českou republiku. Informoval o tom server Novinky.cz, kterému informace potvrdil přímo ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Skupina dnes přišla na ministerstvo vnitra vyzvednout si pasy a ukončit status uprchlíka. 

Už přes den se objevily spekulace, že skupina 16 iráckých křesťanů zamíří do Německa. Pozdě večer skupinu zadržela česká policie v Ústeckém kraji, jen několik kilometrů od německých hranic.

Po výslechu Iráčanů i českého řidiče, který je vezl dodávkou, je policisté zase propustí. Byli zadrženi ještě na českém území a ničeho se nedopustili.

Skupina ve čtvrtek na ministerstvu vnitra osobně požádala o ukončení statusu azylanta. „Všem osobám byly vráceny cestovní doklady a vydán třídenní výjezdní příkaz. Iráčanům byla okamžitě nabídnuta pomoc ze strany Červeného kříže, kterou však odmítli,“ informovala na webu ministerstva vnitra jeho mluvčí Lucie Nováková.

Úředníci podle mluvčí všechny Iráčany informovali o tom, že nesmějí ilegálně překročit hranice jiného členského státu EU a výjezdní příkaz slouží k opuštění celé Evropské unie. Totéž poučení dostanou znovu i během nočního zadržení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi