Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bojový křik a „slzák“: Těžkooděnci rozháněli uprchlíky, chtěli do Evropy

Autor: bru/ČTK - 
13. dubna 2016
14:30

Asi pět desítek migrantů z provizorního tábořiště u řeckého Idomeni se dnes opět pokusilo překonat plot na řecko-makedonské hranici. Makedonská policie proti nim stejně jako v neděli použila slzný plyn a zábleskové granáty. Informovaly o tom světové tiskové agentury.

Po použití slzného plynu se migranti od hranice Řecka s Makedonií stáhli zpět do tábořiště a situace se zklidnila, informovala řecká média.

Už v neděli se k hraničnímu plotu u Idomeni vydalo zhruba pět stovek migrantů ve snaze dostat se přes Makedonii a další balkánské země do střední Evropy. K pochodu na hranici tehdy vyzýval leták v arabštině, který po táboře údajně roznesli aktivisté organizací podporujících imigranty. Při střetu s policií v neděli kolem 300 migrantů utrpělo zranění.

Takhle vypadala potyčka s policií před pár dny:

Video Asi 50 migrantů se snažilo překonat plot a pokračovat v cestě do Evropy. - Reuters
Video se připravuje ...

Několik stovek metrů od místa dnešního střetu si právě přijímací středisko pro uprchlíky v Gevgeliji prohlížel makedonský prezident Ďorge Ivanov se svými protějšky z Chorvatska a Slovinska Kolindou Grabarovou-Kitarovičovou a Borutem Pahorem.

Po uzavření takzvané balkánské trasy v Řecku uvízly desetitisíce migrantů. Řada z nich přebývá v provizorních tábořištích, z nichž dvě největší jsou právě u Idomeni a v přístavním městě Pireus u Atén.

V posledních dnech se řeckým úřadům podařilo několik stovek lidí přesvědčit, aby tato místa opustili a přesunuli se do řádných uprchlických středisek. V úterý podle dnešního prohlášení aténského krizového štábu z tábořiště v Pireu odešlo celkem 1000 migrantů. Zbývá jich v něm ještě asi 3800. Z tábořiště u Idomeni tento týden dobrovolně odešlo asi 500 lidí. V naději, že se hranice přece jen otevře, jich ale stále zůstává kolem 10 000.

Počet migrantů, kteří do Řecka nově připlouvají z Turecka, zůstává nadále nízký. Za posledních 24 hodin jich dorazilo na řecké ostrovy 101, o den dříve jich bylo 80. Podle údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ještě v březnu směřovalo do Řecka přes Egejské moře asi 900 migrantů denně. V prvních deseti dubnových dnech už jich ale bylo denně jen kolem 170.

Redaktor Blesk.cz strávil týden v uprchlickém táboře v Idomeni:

Video Byli jsme týden mezi uprchlíky: Idomeni, tábor naděje a zoufalství - Václav Lang, David Vaníček
Video se připravuje ...

Migrantům, ale i obyvatelům Řecka chce svou sobotní návštěvou na ostrově Lesbos vyjádřit podporu a solidaritu papež František. Uvedl to dnes na generální audienci. Požádal také věřící, aby ho ve svých modlitbách na jeho cestě doprovázeli.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi