Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Co čeká „zběhy“ mezi uprchlíky? Chovanec: Až se do ČR vrátí, půjdou do detence

Autor: zst - 
10. dubna 2016
11:35

Na rekreační středisko u Jihlavy, natož na vlastní byt můžou uprchlíci zapomenout. Až se vrátí z Německa, čeká je cesta přímo do detenčního zařízení, uvedl v diskuzním pořadu Partie ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). A detence jsou v Česku podobné lehčím formám vězení.

Česká republika nyní podle Chovance čeká na to, až Německo řádně vyplní veškerou dokumentaci, poté se 25 iráckých křesťanů, kteří utekli z Česka do Německa, vrátí. Vzhledem k tomu, že s sebou mají uprchlíci děti, zamíří zřejmě do Bělé nebo do Zastávky u Brna.

„Přijdou v pozici nelegálních uprchlíků, proto budou omezeni na svobodě a umístěni v nějakém detenčním zařízení. Následovat bude buď návrat do Iráku, nebo znovu požádají o mezinárodní ochranu v České republice,“ řekl Chovanec v pořadu televize Prima. Sám by jim azyl znovu neudělil, protože už jednou pobyt v Česku odmítli. „Sami se rozhodli odejít, já nevidím důvod, proč by ten azyl měli dostat,“ zmínil.

„Jestli se vrátí a požádají o azyl, tak prostě proběhne azylové řízení. Mám panu ministrovi trochu za zlé, že napovídá, jak by to mělo dopadnout,“ oponoval mu exministr financí a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podívejte se, jak Iráčané do Česka přicestovali:

Video Křesťané z Iráku v Česku: Zabíjeli jim příbuzné, u nás hledají bezpečí. - Daniela Soukalová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Co bude se zbytkem čekajícím ještě v Iráku?

Několik desítek iráckých křesťanů se však přesídlení vůbec nedočkalo a čeká, jak se ke svému slibu postaví Generace 21 i Česká republika. Vláda totiž od projektu dala ruce definitivně pryč.

Osm uprchlíků se vrací do Iráku na vlastní žádost, 25 se jich brzy vrátí ze svého „útěku“ do Německa. Podle Chovance ale není spokojen ani zbytek Iráčanů, kteří zatím v Česku zůstávají. „Mysleli, že budou mít jiné životní podmínky, jiné postavení,“ tlumočil jejich pochyby ministr vnitra.

Konec projektu ale považuje Kalousek za problematický. „Apeluji na to, aby to neznamenalo dopad kolektivní viny na ty, kteří jsou ještě v Iráku. Apeluji na vládu, ať jim ti lidé nejsou lhostejní,“ prohlásil.

Chovanec dále poukázal na to, že kdykoliv se některý z přesídlených Iráčanů rozhodne opustit Česko, bude k nám vrácen, protože jsme první zemí, do které uprchlíci v rámci schengenského prostoru vstoupili. I proto ministr vnitra trvá na tom, aby byli „němečtí zběhové“ vráceni podle dohody o vracení uprchlíků. „Nechci vyvolávat spor se Spolkovou republikou Německo, ale takhle to nemůže fungovat,“ kritizoval postup našich západních sousedů Chovanec.

„Nové kvóty“ projdou a budeme EU žalovat

TOP 09 podle Kalouska vládu plně podporuje v otázce odmítání nového návrhu Evropské komise na změny v azylové politice. Návrh počítá buď s odebráním rozhodování o azylu jednotlivým členským státům a se zřízením centrálního evropského úřadu, nebo s trvalým přerozdělovacím mechanismem.

„Využijí to jen ti, kteří chtějí tu Evropu rozbít,“ poznamenal k tomu Kalousek. Chovanec návrh komise nechápe. „Kvóty jsou mrtvé a vždycky mrtvé byly. Evropa opět naráží čelem do zdi,“ řekl s tím, že pokud bude Česko přehlasováno, bude reálná varianta Brusel zažalovat po vzoru Slováků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině