Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Řecku se potopil člun s uprchlíky. Mezi mrtvými je i jedno dítě

Autor: ČTK, ula - 
9. dubna 2016
12:30

Nejméně pět migrantů se v sobotu ráno utopilo, když se nedaleko řeckého ostrova Samos potopil nafukovací člun, na němž se pokoušeli dostat z Turecka do Evropy. Mezi oběťmi jsou čtyři ženy a jedno dítě, informovala agentura DPA. Údaje o celkovém počtu migrantů na člunu, a tedy i počtu pohřešovaných se liší.

Člun se severovýchodně od ostrova Samos potopil pravděpodobně kvůli nepříznivému počasí. Nad ránem vanul u tureckého pobřeží silný vítr.
Podle prvotních informací bylo na nafukovacím člunu jedenáct migrantů. Podle řeckých médií ale není jejich přesný počet zatím zcela jasný. Zachránit se podařilo čtyři lidi, nezvěstných prý zůstává přinejmenším pět dalších. Agentury AP a AFP hovoří o pěti zachráněných.

Podobné neštěstí naposledy před měsícem

V Egejském moři se v okolí ostrova Samos pohybují v současné době čtyři lodě evropské pohraniční agentury Frontex. Na hledání pohřešovaných se podílí také řecká pobřežní stráž. Nad místem neštěstí podle DPA krouží i vrtulník.

Podobné neštěstí se v Egejském moři stalo naposledy 14. března, kdy zahynulo osm lidí, s nimiž se převrátila loď. V posledních týdnech k nehodám nedocházelo proto, že v oblasti již operuje mnohem více lodí, které mohou přispěchat na pomoc, výrazně nižší je ale i počet samotných migrantů, kteří se z Turecka do Řecka snaží přeplout.

Od ledna utonulo podle Mezinárodní organizace pro migrace (IOM) ve vodách Egejského moře 418 migrantů. Z Turecka jich do Řecka dorazilo celkem 140 000. Loni ve snaze dostat se za lepším životem v Evropě zahynulo ve Středozemním moři celkem více než 3770 lidí.

Začíná přesun migrantů do Turecka

V pondělí začaly přesuny migrantů z Řecka do Turecka na základě nedávno uzavřené dohody mezi Evropskou unií s Ankarou. Ta platí od 20. března a předpokládá, že migranti, kteří od tohoto data připlují a nezískají v Řecku azyl, budou vráceni.

Za každého vráceného Syřana se EU zavázala přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl, stanoven je ale strop 72 tisíc běženců. V Turecku je v současnosti přes 2,5 milionu syrských uprchlíků.

Unie za pomoc při zvládání migrační krize Ankaře slíbila mimo jiné obnovení přístupových rozhovorů Turecka s EU, zrušení vízové povinnosti pro Turky do konce června a finanční pomoc při zvládání migrační krize.

Podívejte se na aktuální fotografie z uprchlické krize: