Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Pardubicích za pomoc uprchlíkům vyhrožují smrtí. „Krvavou“ fasádou a partem

Neznámý útočník či útočníci již počtvrté napadli centrum Kašpárek v Pardubicích. Souvislost s uprchlickou sbírkou je podle ředitelky centra zřejmá.
Neznámý útočník či útočníci již počtvrté napadli centrum Kašpárek v Pardubicích. Souvislost s uprchlickou sbírkou je podle ředitelky centra zřejmá.  (Autor: FB Olga Pavlů)
Autor: kle - 
7. dubna 2016
18:30

Rodinné centrum Kašpárek v Pardubicích zažilo nevítanou návštěvu. V noci na čtvrtek někdo pocákal červenou barvou fasádu centra a zároveň vylepil dvě parte na jméno jeho ředitelky Olgy Pavlů, která je zároveň ombudsmankou Strany zelených. Policie věc vyšetřuje jako podezření ze spáchání dvou trestných činů. Kromě poškozování cizí věci také jako násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci.

„Oznamujeme veřejnosti a všem příbuzným a známým, že nás navždy opustila levicová extremistka, multikulturalistka, manželka a matka šestnáctiletého syna Olga Pavlů. Zemřela v pardubické věznici po vykonání rozsudku trestu smrti oběšením za zvlášť závažný zločin velezrady,“ stojí ve vylepeném parte, o kterém informovaly jako první Lidovky.cz. U textu je křížek s letopočtem 2021.

Nálepky se smrtí vlastizrádcům a šibenicemi

„Rozhodně se nemíním nijak méně angažovat. Jsem spíš útočný typ, ne ten, co se stáhne,“ řekla pro Lidovky.cz po útoku Olga Pavlů. Podle ní šlo už o čtvrtý atak od loňského roku, kdy v centru probíhala sbírka pro uprchlíky.

„Zatím to vždy byly různé nálepky. Jednou to byla smrt vlastizrádcům, kde byla zobrazena šibenice. Jindy refugees not welcome (uprchlíci nejsou vítáni). To bylo někdy před Vánocemi,“ popsala narůstající intenzitu útoků ředitelka. Nálepek bylo prý asi osmnáct. Když je ale sundaly, do týdne se objevily znovu.

Podle policie jde o trestný čin

Pardubická policejní mluvčí Jana Drtinová pro Blesk.cz potvrdila, že policie se věcí zabývá. „Mohu potvrdit, že jsme přijali událost jako podezření ze dvou trestných činů: poškozování cizí věci a násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci,“ sdělila.

Také Pavlů se domnívá, že nejde o přestupek. „Evidentně nešlo o situaci, kdy šel opilec z hospody a měl v kapse pět nálepek. Je zřejmé, že to souvisí s touto pomocí (uprchlíkům),“ dodala ředitelka centra.