Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Němci už „pakují“ uprchlíky zpět do Česka. A vláda dala dalším Iráčanům stopku

Autor: ČTK - 
7. dubna 2016
16:40

Ministerstvo vnitro obdrželo od Německa žádost, aby si Česko vzalo zpět 25 křesťanských uprchlíků z Iráku. Ti předtím odmítli český azyl a odjeli ze země, pokud to udělají podruhé, pošle je ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) zpět do Iráku. A zároveň končí program přesidlování uprchlíků z Iráku do Česka nebude pokračovat. Vláda se dnes dohodla na jeho ukončení. Proti byli pouze lidovci.

V rámci projektu na přesídlení iráckých křesťanů organizovaného Nadačním fondem Generace 21 přiletělo do České republiky 89 uprchlíků. „Vláda na můj návrh bez náhrady zrušila projekt NFG21 na přesídlení 153 Iráčanů do ČR. Není možné podporovat projekt, který neplní svůj účel,“ napsal na sociální síti ministr vnitra. Proti se postavili pouze Pavel Bělobrádek, Marian Jurečka a Daniel Herman (všichni KDU-ČSL).

Ředitel fondu Jan Talafant řekl, že rozhodnutí kabinetu o ukončení programu respektuje. O lidi, kteří už jsou v Česku, se organizace bude ale dál starat. Nadační fond plánoval přesídlit z Iráku do Česka 153 lidí, z nichž 130 jsou vysídlenci z iráckého Kurdistánu a 23 iráčtí uprchlíci z Libanonu.

Z 89 lidí, kteří zatím do ČR dorazili, se 25 vypravilo do Německa a osmičlenná rodina zpět do vlasti. Zbývajících 56 lidí je v Praze, Brně a v Soběšovicích na Frýdecko-Místecku. „Rozhodnutí o ukončení respektujeme. Je nám to líto. Je tu 56 lidí, o něž se budeme dál starat. Projekt nekončí, končí jen přesídlování z Iráku,“ řekl Talafant.

Tuto sobotu mělo do ČR přiletět dalších devět iráckých křesťanů. Podle šéfa fondu se na cestu chystali, měli letenky, odhlásili děti ze školy, prodali část svého majetku a postoupili své bydlení jiným. Fond zvažuje, že by jim nyní poskytl finanční pomoc. Dalších 55 osob mělo dorazit na přelomu května a června.

Vládu naštval útěk lidí do Německa

Chovanec program přesídlování pozastavil poté, co skupina Iráčanů stáhla žádost o azyl a o víkendu z Okrouhlíku u Jihlavy odjela do Německa. Podle mluvčího tamního ministerstva vnitra Haralda Neymannse se je německé úřady brzy chystají poslat zpět do ČR. Buď se pak vrátí do Iráku, nebo budou moci znovu požádat o azyl. To ale Chovanec nepředpokládá, když podle něj nechtěli v Česku zůstat.

Podle Talafanta většina lidí neodjela do Německa dobrovolně, dotlačil je k tomu prý „někdo zvenčí“ a přesvědčili dva lidé. Pokud by uprchlíci o ochranu v Česku znovu žádali, některým z nich by fond nejspíš pomohl. „Je to jedna z variant, o níž uvažujeme,“ uvedl Talafant.

Česko dnes opouští dalších osm Iráčanů, kteří našli zázemí v Brně. Rodina se vrací kvůli prarodičům, jimž se stýská po rodné zemi.