Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Letadlo, schovej se.“ Parta Turků schválně vyděsila malého syrského uprchlíka

Autor: mb - 
6. dubna 2016
06:30

Dva mladíci v tureckém Istanbulu naschvál vystrašili syrského uprchlického chlapce. Namluvili mu, že se před prolétajícím civilním letadlem má schovat. Na videu je vidět, jak dítě ve strachu pobíhá po dětském hřišti a hledá úkryt, muži se mezitím smějí.

Zhruba pětiletý uprchlík ze Sýrie sedí sám na hřišti. Zatímco si ostatní děti hrají, chlapec jen nepřítomně zírá před sebe. Přemýšlí snad o hrůzách války, kterou zažil ve vlastní zemi? Nebo jenom nemá ještě v Turecku kamarády?

Všimnou si ho dva muži. A když nad nimi prolétá civilní letoun, na kluka začnou arabsky křičet: „Letadlo, letadlo, schovej se!“ Hoch vstává, zmateně pobíhá po hřišti, přelézá plot a následně se „schová“ v koutě a s obavou vzhlíží k nebi.

„Vtipálci“ pak přiznají, že to byl apríl, video následně zveřejní na sociálních sítích. Tady ho ale většina uživatelů odsoudila „To je za hranicí krutosti,“ napsal jeden uživatel, další znechuceně dodal: „Měli byste se stydět!“

V Turecku jsou dle odhadů zhruba tři miliony syrských uprchlíků. EU a Ankara nedávno uzavřely dohodu, podle které bude Evropská unie vyzvedávat běžence přímo z Turecka za podmínky, že Ankara automaticky přijme imigranty, kteří se pokoušejí přes moře nelegálně dostat do Evropy.

Cílem je zabránit úmrtím lidí na moři a zavést organizovaný systém přijímání uprchlíků. Podle kritiků dohoda nic nevyřeší, ale Evropany bude stát miliardy eur na finanční podporu Turků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině