Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Návrat uprchlíků do Turecka: Za úsvitu vypluly z Řecka první dvě lodě

Autor: ČTK, sou - 
4. dubna 2016
07:09

Z Řecka do Turecka vypluly první lodě s migranty. Informují o tom agentury. Přesun migrantů z Řecka do Turecka je součástí dohody mezi EU a Ankarou s cílem omezit migraci do Evropy.

Za přísných bezpečnostních opatření bylo podle agentury AP v pondělí za úsvitu za asistence zaměstnanců unijní pohraniční agentury Frontex přepraveno k lodím prvních více než 130 migrantů. Agentura Reuters s odvoláním na svědky uvedla, že z ostrova Lesbos vypluly směrem do tureckého města Dikili dvě lodě. 

Podle dohody migranti, kteří připluli po 20. březnu z Turecka a v Řecku nezískají azyl, budou vráceni do Turecka. Od 20. března bylo na řeckých ostrovech zadrženo více než 4000 migrantů. Podle dřívějších odhadů agentur má být v první vlně přesunuto do tureckého přístavu Dikili, kde má vyrůst jedno ze dvou tureckých přijímacích zařízení pro navrácené běžence, až 750 migrantů. Přesun má trvat do středy. 

Přesun silně kritizují představitelé organizací na ochranu lidských práv. Podle šéfa Amnesty International v Řecku není Turecko bezpečnou třetí zemí pro uprchlíky. 

Přesun migrantů z Řecka do Turecka je součástí dohody mezi EU a Ankarou s cílem omezit migraci do Evropy:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině