Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

25 uprchlíků míří po útěku zpět do Česka. Chovanec je chce šupem odeslat do Iráku

Autor: tmp, ČTK - 
3. dubna 2016
17:31

Křesťanští uprchlíci z Iráku, zadržení v Německu, se do tuzemska vrátí v pondělí. Policie zneplatní jejich výjezdní příkaz, na jehož základě původně měli čas na opuštění Česka do 7. dubna. Umístěni budou do detenčního zařízení, odkud je bude policie chtít co nejrychleji vrátit do země jejich původu. Uvedla to mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Rozvětvená rodina 25 křesťanských uprchlíků bydlela v Okrouhlíku u Jihlavy. Se souhlasem vlády je sem z uprchlického tábora v Libanonu přivezl Nadační fond Generace 21. Ten netuší, jaký je přesný důvod, proč chtěla skupina odcestovat pryč z České republiky.

Vezeme je do Essenu, k nějakým známým,“ řekl České televizi řidič autobusu soukromého dopravce, který si rodina objednala pro svou cestu do Německa. Policisté ovšem zadrželi běžence asi pět kilometrů od německých hranic a dál je nepustili.

Uprchlíci, dříve ubytovaní na Jihlavsku, jsou stále zadržováni na hranicích německou policií, dodala Vendula Hustáková z firmy Hustál - autobusová doprava, která skupinu převážela. Už pro ně ale jedou řidiči, kteří byli propuštěni. "Podle posledních informací naše řidiče propustili, a kluci teď jedou na služebnu pro ty Iráčany," dodala. Doufám, že nám nic nehrozí, protože z naší strany nikdo nic neprovedl. Všechno bylo naprosto v pořádku," uvedla Hustáková.

Běženci se vrátí z Německa do Česka na základě tzv. readmisního řízení, u kterého se předpokládá, že skončí zpět v zemi svého původu. Výjezdní příkaz, který původně měli v plastnosti, neukládá povinnost vycestovat do konkrétní země. Ten jim byl ale zrušen.

Podle zákona o pobytu cizinců na území České republiky výjezdní příkaz opravňuje cizince k přechodnému pobytu po dobu, která je nezbytná k provedení neodkladných úkonů a vycestování z území. V době jeho platnosti není cizinec oprávněn podat žádost o udělení dlouhodobého víza či povolení k dlouhodobému nebo trvalému pobytu.

Chovanec: Zneužili naší dobrou vůli

Ministr vnitra Milan Chovanec později na Twitteru uvedl, že požádal policii, aby využila všech prostředků k vrácení 25 uprchlíků zadržených v Německu zpět do Iráku. Nyní jim běží sedmidenní lhůta, během které mají opustit Česko. Podle Chovance má tato lhůta sloužit k tomu, aby si byli schopni zařídit návrat do vlasti. Tento čas nelze využívat k porušování zákonů ani k přesunu do jiné země v rámci schengenského prostoru.

Chovanec projekt na přesídlení křesťanských uprchlíků dočasně pozastavil. Do Česka jich mělo přicestovat asi 153. Momentálně jich je 89.