Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

25 iráckých uprchlíků prchá do Německa. Bydlet u Jihlavy se jim nelíbilo

Autor: mts, ČTK - 
2. dubna 2016
20:33

Z Iráku utekli před válkou. Nadační fond Generace 21 zajistil vše, aby mohli přijet do Česka a začít tu plnohodnotně žít. Jenže skupině 25 křesťanských uprchlíků, kteří bydleli v Okrouhlíku u Jihlavy, se u nás nelíbilo. Požádali o vrácení cestovních dokladů a podle ČT už odjíždějí do Německa.

Ubytování v Okrouhlíku opustili iráčtí křesťané v pátek, noc strávili v jedné z jihlavských ubytoven. V sobotu si sbalili zavazadla a nasedli do autobusu soukromého dopravce, který s nimi zamíří do německého Essenu.

Martin Frýdl z Generace 21 uvedl, že přesně neví, proč tato skupina lidí nechce v České republice zůstat. Žádost o zrušení azylu prý Iráčané podali bez vědomí Generace 21. Už dříve se hovořilo o tom, že tito lidé nejsou spokojeni s vyhlídkami na budoucnost v Česku.

Uvidíme, co udělá Německo, jestli se rozhodne je na základě mezinárodních dohod vrátit do České republiky," řekl ČT k dalšímu postupu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „To bychom je převzali, umístili do detence a pravděpodobně pokusili je navrátit zpátky tam, odkud přišli. Sekundárně by se rozběhlo nějaké správní řízení,“ doplnil.

Ten už dočasně zastavil přijímání dalších uprchlíků, které sem Generace 21 dopravuje. „K dnešnímu dni 25 lidí požádalo o navrácení cestovních dokladů. Do doby, než se to vysvětlí a vyřeší, proto nebudeme přivážet další uprchlíky v rámci tohoto projektu,“ řekl v pátek.

Generace 21 plánuje do Česka přivézt celkem 153 iráckých křesťanů. Zatím jich dorazilo 89. Další rodiny bydlí v Praze, Brně a Soběšovicích v Moravskoslezském kraji. 

V pražské skupině podle Frýdla žádné problémy nejsou. Spokojení jsou také v Soběšovicích. Z Brna se ale osm lidí chce vrátit zpět do Iráku, prarodičům se prý zoufale stýská a chtějí umřít v rodné zemi.

Sobotka: Nesmíme fungovat jako cestovka 

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má za to, že je třeba spolu s Generací 21 prověřit, jak vážně chtějí uprchlíci z Iráku a Libanonu skutečně žít v Česku.

„Já myslím, že potřebujeme vědět, že ten jejich záměr, ty jejich úmysly jsou seriózní a že tady nebudeme fungovat, byť převážně za privátní peníze, jako nějaká cestovní kancelář, která tyto lidi dopraví do střední Evropy a oni pak třeba budou pokračovat dál,“ uvedl Sobotka, který zároveň rozumí tomu, že ne všichni běženci si v Česku zvyknou.

Takto uprchlíci z Iráku do Česka dorazili a zabydlovali se:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

montevideo ( 4. dubna 2016 08:50 )

Tak prý nakonec nikdy republiky opustit nechtěli, jen se snažili usmlouvat lepší podmínky a naše úřady tento arabský zvyk nepochopily ! Co tam mají z té Degenerace 21 dalšího ?

montevideo ( 3. dubna 2016 19:56 )

"Frýdl je přesvědčen, že si skupina sama nenapsala dopis na ministerstvo vnitra o odmítnutí azylu a neobjednala autobus pro cestu do Německa. "Máme pocit, že tady je nějaká třetí strana,..." To jsou ti "křesťani" blbí nebo navedení ?

resty ( 3. dubna 2016 18:18 )

Určitě s tebou souhlasím chtěl bych vidět jak vykazují rodinné dovolené. Vše zdarma all inclusive včetně kapesného.

resty ( 3. dubna 2016 18:13 )

Generace 21 je skupina lidi kteří nikdy nepracovali pro naši společnost a žiji s příspěvku dotaci od státu poněvadž je nikdo nekontroluje kde jdou peníze a jejich finančnictví vedou rodinni příslušnicí. Pokud se začne stát zajímat o tento spolek tak ať začne jak se říká" "ryba smrdí od hlavy.

montevideo ( 3. dubna 2016 16:59 )

Do 7. dubna ať chrápou na lavičkách v parku a potom alou domů.

Zobrazit celou diskusi