„Třicet lidí je momentálně v Jihlavě, čtyřiadvacet v Brně, devatenáct ve Smilovicích a šestnáct v Praze,“ uvedl pro Blesk.cz předseda NF Generace 21 Jan Talafant. Zbývající křesťané, kteří na převoz do Česka ještě čekají, budou ubytováni v Praze, Slezsku a dalších dvou městech. „Stále probíhají jednání o jejich umístění v Liberci a v Olomouci,“ upřesnil. Během dubna by se první z nich měli přestěhovat už do bytů. 

V Česku už je zhruba polovina lidí ze seznamu 153 křesťanských uprchlíků nadačního fondu Generace 21.
Autor: Mapy.cz/Blesk.cz
Iráckým křesťanům mají chybět některá tradiční jídla, ale pomalu si zvykají na možnosti českého jídelníčku. Stejně tak se začínají sžívat i s českým jazykem. Mladším jde rychleji, pro starší je ale čeština těžká a některá její pravidla jsou pro ně nepochopitelná. Nad rámec výukových hodin se večer navzájem zkouší ze slovíček. Zajímavostí je podle Talafanta to, že většina žen v Iráku pečuje o své manžely a teď vidí, že české ženy pracují. „Manželky si tak dělají z manželů legraci, že se budou muset začít víc starat sami o sebe a osamostatnit se, protože ony také půjdou do práce,“ informuje Talafant. 

Někteří z uprchlíků mají problém s integrací 

Většina z přítomných uprchlíků podle něj působí spokojeným a vyrovnaným dojmem. „Se zájmem poznávají Českou republiku včetně takových specialit, jako že muži ve Slezsku byli pozváni na utkání hokejové extraligy v Třinci. V Jihlavě zas byli na fotbale nebo se účastní dalších kulturních, sportovních a společenských aktivit. Pro ženy je důležité, že se mohou podílet na vaření,“ popisuje Talafant. 

V některých případech ale integrace není tak jednoduchá. U některých uprchlíků dochází výbuchům emocí nebo střídání pocitů štěstí s hlubokým zármutkem nebo i hněvem. Jednomu staršímu manželskému páru má vlast chybět natolik, že vážně mluví o návratu do Iráku. „Pro jednoho člověka bylo potřeba zajistit služby psychologa, působil dojmem, že se snaží potlačit trauma z Iráku nezdravým způsobem. V péči našich sociálních pracovníků jsou i jednotlivci, u kterých je integrační proces velmi náročný. Jeví prvky nevyzpytatelnosti a je třeba počítat s tím, že může dojít ke složitým až neřešitelným mezilidským situacím,“ upřesnil Talafant. 

Ze Smilovic se uprchlíci budou muset přesunout

To ale není jediná vráska projektu přesídlení 153 iráckých křesťanů. Skupina ze Smilovic, která čítá 19 lidí včetně osmi dětí, se bude muset přesunout ze střediska Karmel. Středisko už má od dubna ubytovací kapacity nasmlouvány pro jiné účely. Původně předpokládalo, že z něj už iráčtí uprchlíci zamíří přímo do soukromých bytů v Třinci. „Nicméně ta varianta padla, protože ten privátní subjekt, který nám ty byty nabízel, z dohody odstoupil,“ řekl Zdeněk Kašpárek ze Slezské diakonie.

Nicméně diakonii se už podařilo sehnat náhradní byty, které budou připraveny zhruba do tří týdnů, a do té doby se iráčtí uprchlíci přesunou do soukromého Areálu Přístav v Soběšovicích v těsné blízkosti Žermanické přehrady, který měli během včerejšího dne zkontrolovat i pracovníci ministerstva vnitra. 

Právě ve Smilovicích se před příjezdem uprchlíků mezi některými obyvateli zvedla vlna nevole. „Byla to záležitost spíše před tím jejich příjezdem, pak jsme negativní reakce nezaznamenali. Co se týká nového působiště, žádné oficiální informace, že by se něco dělo, nemáme, nicméně dá se samozřejmě předpokládat, že nějaká část veřejnosti s tím nebude souhlasit,“ uzavřel Kašpárek.

Zhruba polovina iráckých křesťanů ze seznamu nadačního fondu Generace 21 je v Česku:

Fotogalerie
13 fotografií