Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prasečí hlavy, marná naděje: Tábor bezmoci Idomeni opustili první uprchlíci

Autor: ČTK, tmp - 
26. března 2016
18:01

Řecké úřady zahájily evakuaci uprchlického tábořiště Idomeni na řecko-makedonské hranici převozem asi 400 migrantů do oficiálních přistěhovaleckých center. Uvedla to místní policie. Lidé odjeli v pátek dobrovolně osmi autobusy. V sobotu bude pro obyvatele provizorního tábora přistaveno deset autobusů.

S odchodem z tábořiště souhlasí hlavně rodiny s dětmi, pro které jsou špatné hygienické i další podmínky v Idomeni již nesnesitelné. Tisíce migrantů se na tábořišti tísní od začátku března, kdy Makedonie uzavřela svou hranici s Řeckem. V sobotu ráno zde bylo podle úřadu ještě 11 603 lidí.

Řekové hodlají spoléhat na dobrovolné opouštění tábořiště ještě v neděli. „Od pondělí evakuační úsilí zesílí,“ varoval již dříve mluvčí řeckých přistěhovaleckých služeb. Upřesnil, že v imigračních centrech bude do asi tří týdnů k dispozici celkem 30 000 míst.

Jeden z autobusů s uprchlíky v pátek večer u města Veria na severu Řecka „přivítala“ asi stovka krajně pravicových demonstrantů, kteří podle agentury DPA v rukou drželi prasečí hlavy. Muslimům víra zakazuje pojídat vepřové maso.

Špatný výklad

Premiér německé spolkové země Durynsko Bodo Ramelow vzkázal, že je připraven přijmout 1000 až 2000 uprchlíků, kteří uvízli v Idomeni a potřebují naléhavou pomoc, uvedla agentura AFP. V rozhovoru pro německý týdeník Der Spiegel Ramelow řekl, že jeho země chce přispět k „evropskému řešení“ založenému i na přerozdělení migrantů v EU. Upřesnil, že sedm z deseti přistěhovaleckých center v Durynsku je nyní prázdných.

V Idomeni se v sobotu rozšířila falešná informace, že Německo přislíbilo přijmout z tábora tisíce běženců, a že se proto brzy znovu otevře hranice s Makedonií. Zpráva vyvolala podle agentury DPA značné pozdvižení. Zda si lidé mylně vyložili právě prohlášení premiéra Ramelowa, není jasné. Podle řeckých médií falešnou zprávu úmyslně rozšířili aktivisté podporující imigranty.

Německo loni otevřelo své hranice více než milionu uprchlíků. Kancléřka Angela Merkelová udělala podle agentury AFP například pozoruhodné gesto, když z humanitárních pohnutek rozhodla začátkem září přijmout všechny běžence zablokované v Maďarsku. Od té doby ale Německo přijalo či v rámci EU podpořilo některá opatření ke zpomalení přílivu migrantů a Merkelová na vnitropolitické scéně za svůj přístup k imigrační problematice čelí silné kritice.

Evakuace Idomeni probíhá v době, kdy se od nedávno podepsané dohody EU–Turecko snížil příliv běženců z Turecka. Ve středu nebyl dokonce zaznamenán žádný nový migrant. Ve čtvrtek jich na řecké ostrovy připlulo 161, v pátek 78, uvedly v sobotu řecké úřady. Dříve to byly i tisíce osob za 24 hodin.

Řecko na základě dohody může od 20. března vracet do Turecka všechny osoby, které na ostrovy dorazí bez povolení, s výjimkou zvláštních případů, například Kurdů pronásledovaných Turky.