Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zoufalství uprchlíků: Před náklaďáky postavili děti i stany, blokují dálnici

Autor: val - 
24. března 2016
14:30

Protesty proti uzavření řecko-makedonských hranic v uprchlickém táboře Idomeni se stupňují. Poté co se tam na protest zapálili dva muži, tentokrát lidé zablokovali dálnici ze Soluně zhruba 25 kilometrů od tábora. Na cestu postavili stany, dokonce si tam polehaly malé děti.

Stovky uprchlíků zablokovaly podle německého webu Die Welt ve středu večer dálnici ze Soluně směrem na sever Řecka, zhruba 25 kilometrů před táborem Idomeni u stejnojmenného hraničního přechodu. Tam se už několik týdnů tísní více než 10 tisíc běženců, kteří by rádi přešli do Makedonie a dále do Evropy. 

Na dálnici si postavili i stany. Na dálnici si postavili i stany. | Profimedia

Podle serveru se v důsledku blokády začaly vytvářet na dálnici zácpy a vzrůstalo také napětí mezi motoristy. Někteří běženci si totiž polehali přímo před auta. Na dálnici si také postavili stany, před které si posedali i s dětmi. V rukou třímali transparenty volající po otevření hranice.

Uprchlíci si i s dětmi polehali na dálnici. V pozadí jsou transparenty se vzkazem: „Otevřete hranice“. Uprchlíci si i s dětmi polehali na dálnici. V pozadí jsou transparenty se vzkazem: „Otevřete hranice“. | Profimedia
O prolomení cesty do Makedonie usilují běženci neustále. Před měsícem dokonce prorazili v táboře bránu, skrz kterou denně projíždějí vlaky. Zbytek tábora je obehnán plotem s žiletkovým drátem. Ten se v minulých dnech pokusili lidé obejít přes řeku, několik jich ale při tomto zoufalém pokusu utonulo. V tomto týdnu se zase dva uprchlíci v táboře na protest zapálili.

Uprchlíci v minulosti zaplnili také komunikace u Calais, spojujícího Francii s Velkou Británií. Tehdy jeden z maďarských řidičů kamionů začal do lidí najíždět.

Blesk.cz týden mapoval dění v táboře Idomeni. Podívejte se na reportáž z místa:

Video Byli jsme týden mezi uprchlíky: Idomeni, tábor naděje a zoufalství - Václav Lang, David Vaníček
Video se připravuje ...