Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Merkelová je „opatrně optimistická“: EU jedná o vracení migrantů do Turecka

Autor: ČTK, kle - 
17. března 2016
19:12

V Bruselu začal summit Evropské unie, na kterém se premiéři a prezidenti budou především snažit dohodnout na způsobu vracení běženců z Řecka do Turecka. Dohodu komplikují pochybnosti o legálnosti navrženého mechanismu a také odpor Kypru k možnému otevření nových kapitol v jednání o vstupu Turecka do EU. Německá kancléřka Angela Merkelová ale byla před zahájením schůzky opatrně optimistická.

Přestože je hlavním tématem summitu uprchlická krize, šéfové států a vlád budou nejprve jednat o posílení hospodářského růstu a zlepšení konkurenceschopnosti EU. K diskusi o migraci se unijní lídři dostanou až pozdě večer a budou hledat společnou pozici pro páteční rozhovory s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem.

Merkelová při příchodu na summit řekla, že očekává komplikovaná jednání, ohledně výsledku je ale opatrně optimistická. Podobně se vyjádřil i šéf Evropské rady Donald Tusk. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker novinářům řekl, že si je „celkem jist“, že ve čtvrtek nebo v pátek dohody s Tureckem dosaženo bude.

Dohoda vadí Kypru i úřadu OSN

Dohodu s Tureckem o vracení běženců komplikují právní otázky. Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová při příchodu na summit řekla, že návrh dohody je na hraně mezinárodního práva. Koncept plošného vracení migrantů kritizovaly v uplynulých dnech nevládní organizace zabývající se lidskými právy i Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Další komplikací je odmítavý postoj Kypru k požadavku Ankary, aby EU výměnou za vracení běženců otevřela další kapitoly přístupových rozhovorů. Nikósie jednoznačně vylučuje další pokrok v přístupových jednáních s Tureckem, pokud jej Ankara neuzná.

Politické špičky EU hledají shodu: