Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Herci ze seriálu Hra o trůny podpořili uprchlíky. Diváci ho teď bojkotují

Autor: sou - 
17. března 2016
19:40

Tvůrci a herci ze seriálu Hra o trůny se rozhodli podpořit organizaci International Rescue Commitee, která pomáhá tisícům rodin po celém světě. Ve videu tak prosí o solidaritu v rámci uprchlické krize. Publikování videa na stránkách české pobočky HBO vzbudilo ale mezi diváky poprask. Někteří dokonce kvůli této kampani prý přestanou zmíněný seriál sledovat. Televize jejich rozhodnutí respektuje.

Přestože se jedná o dobrovolnou možnost a organizace International Rescue Commitee zajišťuje pomoc uprchlíkům především v zasažených regionech, po zveřejnění videa se na stránkách televizního kanálu začaly rojit nejen odmítavé, ale i nenávistné komentáře diváků.

„Pevně věříme, že mazáním a unikáním před tématem, které jsme včera rozproudili, ničeho nedocílíme. Je totiž potřeba, abychom si vzájemně naslouchali,“ uvádí televize v prohlášení. Video zveřejnili k pětiletému výročí zahájení syrské války, která začínala klidnými demonstracemi v rámci arabského jara, jež se následně rozvinuly do povstání obyvatelstva a eskalovaly do občanské války.  

Za uprchlíky se postavila i herečka Angelina Jolie. K čemu vyzvala světové velmoci? Podívejte se na video:

Video Angelina Jolie u uprchlíků - Reuters
Video se připravuje ...

„Nepřísluší nám hodnotit a soudit strany, zájmy a frakce konfliktu. Můžeme ale pomoci výběrem prostředků na pomoc uprchlíkům, a proto se HBO a tvůrci seriálu Hra o trůny spojili s International Rescue Commitee (IRC), organizací, která vznikla už ve třicátých letech minulého století na návrh Alberta Einsteina za účelem pomoci obyvatelům válkou rozdělené Evropy,“ upřesňuje televize s tím, že je přesvědčena, že lepšího partnera si nemohla vybrat. Organizace roky pracuje na pomoci uprchlíkům a má zkušenosti ze Sýrie a sousedních zemích Jordánska, Turecka, Libanonu nebo Iráku. 

Veškeré vulgární projevy pramenící z nedůvěry, odporu a nepřátelství budou prý v daném příspěvku mazat. Televize respektuje i rozhodnutí diváků, kteří kvůli této kampani vzkázali, že již seriál Hra o trůny nebudou sledovat. „Jelikož věříme, že se ve filmech a seriálech opravdu vyznáme, tak bychom jim rádi doporučili některý z nabídky našich dokumentárních snímků na HBO GO. Ať už je to Náměstí Tahrír: Srdce egyptské revoluce, seriál VICE – Svět pod lupou nebo Charlie Hebdo: Tři dny teroru,“ uzavřela své vyjádření HBO. 

Uprchlický tábor přímo v Libanonu navštívila herečka a vyslankyně dobré vůle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Angelina Jolie:

fotrpjotr ( 18. března 2016 01:50 )

Ať to herci dokážou a vezmou si několik rodin uprchlíků do svého bytu,nebo chaty.

mord ( 17. března 2016 21:35 )

 a masirka obludne politicke korektnosti pokracuje. Kam se hrabiu komunisti

Zobrazit celou diskusi