Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Uprchlíky jsme k brodění do Makedonie nenavedli, tvrdí čeští dobrovolníci

Autor: sou - 
16. března 2016
19:42

Stovky lidí se pokusily nelegálně vstoupit na makedonské území. Tři z nich se prý při snaze dostat se na makedonský břeh řeky utopili. V táboře pomáhají migrantům i Češi. Podle spolku Pomáháme lidem na útěku, který organizuje takzvaný Czech team na řecko-makedonských hranicích, je problém hlavně v tom, že situace momentálně nemá pro uprchlíky žádné řešení. Týdny přečkávají v nouzových podmínkách a řešení je stále v nedohlednu. 

Na řecko-makedonské hranici je situace stále kritická. Podle českých dobrovolníků se místo proměnilo ve stanové městečko pro 12 tisíc lidí. Celé rodiny tak přežívají už týdny v nouzových podmínkách. „Problém je v tom, že i v oficiálních táborech na řeckém území jsou velmi špatné podmínky – podle našich informací tam například není dostatek hygienického zázemí,“ říká analytik spolku Pomáháme lidem na útěku Dalimil Petrilák, který je v Idomeni od pondělního večera.  

Celá situace vyvrcholila pondělním pokusem několika stovek uprchlíků dostat se nelegálně na makedonské území. Řecko začalo obviňovat mezinárodní dobrovolníky, že je v tomto jednání podporují. Tamní vládní zmocněnec pro uprchlíky Jorgos Kyritsis dokonce měl říct médiím, že tito lidé dávají běžencům prospekty s pokyny, jak obejít hraniční plot. 

Radili Češi uprchlíkům, jak ilegálně přejít hranici? Nesmysl, tvrdí Czech team

Takzvaný Czech team se ale od této akce distancuje. „Nevíme samozřejmě, kdo tu akci vymyslel, ale je to naprostý nesmysl, a navíc ilegální, my bychom v žádné situaci na nic takového nepřistoupili,“ komentuje Dalimil Petrilák spekulace médií. „Problém vidím v bezvýchodnosti nastalé situace – pro uprchlíky je prakticky neřešitelná – většina z nich se nemá ani jak vrátit,“ dodává. Uprchlíci podle něj kvůli špatným podmínkám v okolních táborech nemají důvod z Idomeni odejít, a tak zůstávají v provizorních podmínkách a stále doufají v otevření hranic.  

Situace je prý stabilizovaná, ale i tak kritická  

Řecko prý momentálně nemá kapacity nejen na úklid uprchlického tábora, ale ani na to, aby se o lidi, kteří v Idomeni čekají, postaralo. Makedonie zase tvrdí, že všechny uprchlíky, kterým se povede překročit státní hranice, bude vracet do Řecka. Čeští dobrovolníci tak na místě zavádějí systém rozdávání pomoci, se kterým mají zkušenosti i z dalších míst balkánské trasy. „Už v minulém týdnu se našim dobrovolníkům zde povedlo převzít vedení skladu a nastavit efektivní systém distribuce,“ říká předsedkyně spolku Pomáháme lidem na útěku Zuzka Lenhartová, která je také v tuto chvíli přímo na místě. 

Na místě momentálně působí 9 dobrovolníků takzvaného Czech teamu, které spolek organizuje. Snaží se vyhodnotit situaci a zjistit, jakým způsobem mohou co nejefektivněji pomáhat. Podle Petriláka je situace v Idomeni sice stabilizovaná, ale přesto zůstává kritická. „Nejviditelněji zde pomáhají Lékaři bez hranic, jejich přítomnost je skutečně masivní, ale i tak se na lékařské ošetření čeká. Je zde i UNHCR, lidé si v případě potřeby mohou dojít nakoupit jídlo. Nejsou tedy v přímém ohrožení života – nicméně pár kroků ode mne je trojitý ostnatý drát a policisté se samopaly a vodními děly. Nelze tu lidi takto držet další týdny,“ doplňuje Petrilák.  

Lidé spí buď v klasických, nebo velkých vojenských stanech. Kvůli dešti je prý všude po kotníky bláta a jedním z největších problémů je to, že nejde udržet ani ženy a děti v suchu. „Snažíme se dělat, co můžeme, a dobrovolníků je na místě poměrně velké množství. Ale ani dalších tisíc dobrovolníků by zde nemohlo situaci vyřešit – nezbývá než volat po tom, aby se situací těchto lidí začal někdo vážně zabývat. My jako dobrovolníci tu opět hasíme nejhorší problémy, ale apelujeme na to, aby politické špičky začaly hledat jejich skutečné řešení. Situace je neudržitelná – včerejší incident je toho důkazem,“ uzavřela Lenhartová.  

V pondělí se stovky uprchlíků pokusily nelegálně vkročit na makedonské území. Řecko obviňuje mezinárodní dobrovolníky, že je v tomto jednání podporují:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi