Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Čeští policisté nám nadávali, tvrdí uprchlická aktivistka. Prezidium to popírá

Autor: ČTK, sou - 
16. března 2016
12:17

Rakouská aktivistka Fanny Müllerová-Uriová si stěžuje na chování českých policistů během pondělního zásahu proti běžencům na makedonsko-řecké hranici. V úterý večer o tom informovala agentura APA. Policejní prezidium České republiky se ale proti jejímu tvrzení ohradilo. Policisté měli postupovat zcela standardně. Makedonským kolegům se zvládáním proudu běženců od února pomáhá 27 českých policistů. V této balkánské zemi ale působí i Chorvati, Slováci či Rakušané.

„Čeští policisté do aktivistů a novinářů strkali a verbálně je napadali,“ řekla Müllerová-Uriová. Rakušanka se v pondělí zúčastnila spolu s několika desítkami dalších aktivistů a novinářů pokusu běženců dostat se do Makedonie. Müllerovou-Uriovou stejně jako ostatní zadržely makedonské bezpečnostní jednotky. 

„Okamžitě jsme byli odděleni od uprchlíků a předvedeni na strážnici,“ řekla. Policisté je zde prý následně zadržovali do dnešních pěti hodin ráno. V rozhovoru s rakouským listem Kurier uvedla, že před propuštěním museli zaplatit pokutu 300 eur (asi 8100 korun). „Bylo to absurdní, museli jsme nejdříve odevzdat naše doklady. Bylo tam mnoho zahraničních policistů. Také Rakušané a Češi, kteří si natáčeli naše obličeje,“ řekla rakouskému deníku. Agentuře APA nicméně sdělila, že s rakouskými policisty se do přímého kontaktu nedostala.

Čeští policisté postupovali zcela standardně 

Podle Policejního prezidia ale čeští policisté během pondělního hromadného pokusu o nelegální překročení makedonské hranice postupovali zcela standardně. „Přibližně pět tisíc lidí z Idomeni se vydalo na konec hraničního plotu a nelegálně vniklo na území Makedonie. Na tento přechod byla makedonská policie i armáda připravena, mimo jiné také díky činnosti českých policistů, kteří operativní cestou získali informace o plánovaném překročení hranice,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí Policejního prezidia David Schön. 

Zapojení českých policistů přímo na místě podle něj spočívalo v záchytu nelegálních migrantů u řeky Vardar, nikoliv v dalších procesních úkonech prováděných makedonskou stranou. „Proti nepravdivému vyjádření jedné ze zadržených aktivistek, které se snaží poškodit profesionální práci policistů v Makedonii, se ohrazujeme,“ upozorňuje Schön. Makedonský velitel měl přímo na místě poděkovat všem českým policistům jak za předání informací o plánovaném nelegálním přesunu imigrantů, tak za poskytnutou pomoc.

Dobrovolníci podle Řecka podporují migranty v nelegálním překračování hranic 

Řecko tvrdí, že dobrovolníci poskytující utečencům humanitární pomoc vybízejí migranty z tábora Idomeni na hranici s Makedonií, aby hledali cestu, jak se do sousední země dostat. Řecký vládní zmocněnec pro uprchlíky Jorgos Kyritsis řekl médiím, že tito lidé dávají běžencům prospekty s pokyny, jak obejít hraniční plot. Müllerová-Uriová existenci takových letáků popřela a uvedla, že pondělní akce nebyla organizovaná. Makedonie běžence zadržela a vrátila je zpět do Řecka.

V řeckém uprchlickém táboře v Idomeni byl i redaktor Blesk.cz Václav Lang:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi