Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vedlejší produkt uprchlické krize? Drahé bydlení. Němce čeká zdražení

Autor: mb - 
16. března 2016
05:47

Proud uprchlíků vyhání v Německu cenu nemovitostí nahoru, nedostatek bytů bude dle studie Postbank citelný zejména v následujících 15 letech. Do Německa jen za loňský rok dorazilo přes milion uprchlíků a u našich západních sousedů navíc rostou protipřistěhovalecké nálady. Kontroverzi též vzbudil veletrh práce pořádaný výlučně pro běžence, který proběhl na začátku března.

„Očekáváme, že ve městech a regionech s rostoucí populací ceny nemovitostí porostou,“ říká Sigmar Liebig, expert na trh s realitami. Jeho slova potvrzuje i studie Postbank, která zjistila, že nárůst populace byť o jedno procento okamžitě zdraží ceny realit, a to až o 3,5 procenta. Pro představu – při průměrné ceně 100metrového bytu 250 tisíc euro (zhruba 6,7 milionu Kč) se jedná o nárůst ceny o skoro 9 tisíc euro (bezmála čtvrt milionu Kč). V Berlíně a dalších velkých městech jsou ceny nemovitostí samozřejmě ještě vyšší.

Optimistický odhad?

Studie Postbank počítá s nárůstem cen o 3,5 procenta v 36 velkých německých městech za podmínky, že do roku 2030 získá status běžence milion uprchlíků, kteří zůstanou v zemi. Taková projekce se ale zdá nadmíru optimistická. Jen za loňský rok dorazilo do Německa přes milion uprchlíků.

Barbara Hendricks (63), německá ministryně pro stavebnictví, prohlásila, že by Německo mělo stavět ročně aspoň 350 tisíc nových bytů, pokud chce zajistit ubytování všem obyvatelům. Někteří experti však mluví o nutnosti stavět minimálně 450 tisíc bytových jednotek.Přístup Němců k imigrantům se s prohlubující uprchlickou krizí výrazně změnil. Zatímco ještě v polovině roku 2015 většina obyvatelstva podporovala německou kancléřku Angelu Merkel (61), která do země běžence „pozvala“, dnes je situace naprosto jiná. Množí se útoky proti imigrantům a obrovský úspěch v nedělních zemských volbách zaznamenala protiimigrantská AfD (Alternative für Deutschland). Němce především šokovaly sexuální útoky ze silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem.Kontroverzi nedávno též vzbudil veletrh práce, který se odehrál v prvním březnovém týdnu v hotelu Estrel v Berlíně a byl určen výhradně pro migranty. Zatímco organizátoři poukazovali na fakt, že chtějí běžencům tímto krokem pomoci začlenit se do společnosti, kritici oponovali tím, že se jedná de facto o diskriminaci německých občanů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mr.remy ( 16. března 2016 06:41 )

 Veletrh práce pro migranty v Berlíně? Tam muselo být narváno!

Zobrazit celou diskusi