Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Žloutenka mezi uprchlíky. Lékaři ji objevili u holčičky v táboře plném špíny

Autor: ČTK, kal - 
13. března 2016
23:15

V uprchlickém táboře Idomeni na řecko-makedonské hranici se vyskytla žloutenka typu A. Zdravotníci ji diagnostikovali nejprve u devítileté Syřanky. Hepatitis tohoto typu se šíří kontaminovanou vodou, zeleninou a dalšími potravinami a také přímým kontaktem s nakaženou osobou. Vyskytuje se hlavně v místech se špatnými hygienickými podmínkami. Česká dobrovolná lékařka, která na místě působí, v neděli večer zmínila druhý potvrzený případ.

Na makedonské hranici u přechodu Idomeni se tísní asi 12 tisíc uprchlíků, kterým se zavřela dosud používaná trasa na cestě dál do Evropy, když Makedonie přestala tento týden uprchlíky pouštět na své území. Žijí ve stanech a podmínky jejich ubytování komplikuje déšť a špatné počasí. Rodí se tu přitom i děti.

„Podmínky v Idomeni se nedají popsat, je to močál vytvořený dešti,“ řekl šéf řeckého střediska pro kontrolu a prevenci nemocí Thanasis Giannopoulos. Holčička, u níž byla diagnostikována žloutenka, je podle něj ve stabilním stavu. Až 400 lidí z Idomeni prý bude proti žloutence očkováno a do Idomeni byly poslány cisterny s nezávadnou vodou.

Podívejte se, v čem žijí uprchlíci v Idomeni. Reportér Blesk.cz tu strávil týden:

Video Rozbahněné stany a koryta s vodou. Podívejte se, v čem žijí uprchlíci - Václav Lang, Blesk.cz
Video se připravuje ...

Běženci bojují o jídlo i dříví

Podle řeckého tisku propukají mezi uprchlíky potyčky kvůli jídlu a dříví na zátop, mnozí spí pod širým nebem. Řecké úřady několik dní rozdávají letáky s informacemi o uzavření balkánské cesty a s výzvami k dobrovolnému přesunu do přijímacích center jinde v Řecku.

„Nejde nám jenom o to dostat lidi z Idomeni, ale zcela tamní tábor zlikvidovat,“ řekl agentuře Reuters zástupce vlády z krizového střediska pro uprchlíky. Letáky budou mezi uprchlíky distribuovány také na ostrovech a v přístavech, aby se lidé k táboru vůbec nevydávali. „Řecko vám nabídne ubytování, jídlo a zdravotní péči,“ stojí na nich v arabštině, paštó a perštině.

Uprchlíci čekají na summit v Bruselu

Podle náměstka řeckého ministra obrany Dimitrise Vitsase mnozí uprchlíci tvrdošíjně zůstávají u hranice, protože čekají na rozhodnutí summitu EU, který se bude konat příští týden. „Říkáme, že bez ohledu na to rozhodnutí jsou velmi blízko (hranice) tři tábory,“ řekl Vitsas v televizi.

Uprchlický tábor Idomeni na řecko-makedonské hranici Uprchlický tábor Idomeni na řecko-makedonské hranici | Blesk - Jarmila Hluchá a Václav Lang

Atény a Ankara nedávno aktivovaly starší dohodu o navracení uprchlíků bez práva na mezinárodní ochranu. Podle ní by migranti mohli být vraceni už 48 hodin po připlutí na ostrovy. Opatření se má dotknout imigrantů z takzvaných bezpečných zemí, což jsou africké a asijské státy kromě Sýrie a Iráku, kde se bojuje.

Řecko už začalo některé uprchlíky vyhošťovat, začátkem března jich poslalo do Turecka několik set. Šlo o lidi hlavně z Maroka, Alžírska a Tuniska.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině