Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rozvášnění uprchlíci volali „Mama Merkel“. „Zchladil“ je prudký liják

Autor: kal, val, ČTK - 
7. března 2016
19:20

Napětí, halasné výkřiky a hrozba hladovkou. V táboře Idomeni na řecko-makedonských hranicích byla v pondělí „hustá“ atmosféra. V době probíhajícího summitu Evropské unie a Turecka uprchlíci řešili, jak pokračovat v cestě do Evropy. Bouřlivě například skandovali „Mama Merkel“ jako vzkaz německé kancléřce Angele Merkelové, zachytil reportér Blesk.cz Václav Lang. Protesty ale nakonec rozehnala bouřka a silný déšť. Blesk.cz sleduje aktuální dění v uprchlické krizi online.

„Uprchlíci v táboře Idomeni u řecko-makedonských hranic si posedali na koleje a diskutují o dalším postupu s ohledem na summit EU-Turecko,“ zmínil reportér Blesk.cz v pondělí odpoledne.

„Několik desítek uprchlíků už přes hodinu bouřlivě diskutuje. Tvrdí, že nepotřebují jídlo ani přístřešky, ale otevřít hranici a jít dál do Evropy. V jejich zemích je válka, chtějí do bezpečí,“ dodal Lang kolem 16. hodiny. Později připojil, že uprchlíci zvažují zahájení hladovky.

„Bouři“ mezi uprchlíky jsme pro vás sledovali online:

Summit EU-Turecko a uprchlíci
 
23:59
7. 3. 2016

Do pondělní půlnoci z Bruselu nezazněla žádná konkrétní dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem o řešení uprchlické krize. Pokud lídři států osmadvacítky a turecký premiér Davutoglu přeci jen na něčem najdou společnou řeč, přineseme vám to jako samostatnou zprávu. Děkujeme vám za pozornost online zpravodajství.

 
23:18
7. 3. 2016

Společná večeře premiérů a prezidentů EU s tureckým premiérem Davutogluem byla podle diplomatů zrušena. Summit EU ale zatím nekončí.

 
22:18
7. 3. 2016

Summit EU stále nedospěl k rozhodnutí. Turecký premiér Ahmet Davutoglu totiž zaskočil své evropské protějšky. O jeho nečekané žádosti o další peníze na pomoc syrským uprchlíkům i o plánu na spojení návratu migrantů z řeckých ostrovů do Turecka s přesídlováním syrských uprchlíků přímo z Turecka do EU debatovali premiéři a prezidenti unijních zemí dlouho do večera. Někteří z nich mají totiž s navrženými kroky problém.

 
21:05
7. 3. 2016

Řecko plánuje zajistit 17 400 nových ubytovacích míst pro uprchlíky do konce týdne, a to pro ty, kteří čekají na vstup do Makedonie na hraničním přechodu v Idomeni.

 
20:30
7. 3. 2016

Mimořádný summit EU k migraci se protahuje. Lídři některých zemí osmadvacítky mají problémy s pondělními návrhy Turecka, o věci se tak dál jedná.

 
19:45
7. 3. 2016

Po dramatickém odpoledni a podvečeru už je v uprchlickém táboře Idomeni klid. Zatímco se zpravodajstvím z řecko-makedonské hranice s vámi pro pondělí loučíme, dál sledujeme vývoj v Bruselu na summitu EU-Turecko. Do tábora mezi běžence se ale tento týden ještě vrátíme.

 
19:23
7. 3. 2016

Turecký premiér Davutoglu zmínil, proč chce po Evropské unii cirka 81 miliard korun. „S novými návrhy se snažíme zachránit uprchlíky, odradit ty, kteří zneužívají a využívají své situace, a dospět k nové éře ve vztazích mezi Tureckem a EU,“ prohlásil.

 
18:45
7. 3. 2016

Uprchlíky v táboře Idomeni s přicházejícím večerem „zchladilo“ počasí. Jejich protest rozehnal prudký déšť a bouřka, hlásí reportér Blesk.cz Václav Lang.

 
18:30
7. 3. 2016

Turecko potřebuje kapacity NATO a pomoc Evropské unie k zabránění přílivu dalších uprchlíků v Egejském moři, uvedl na summitu turecký premiér Davutoglu.

 
18:20
7. 3. 2016

Protesty v táboře Idomeni se stupňují. Uprchlíci skandují „Mama Merkel“ a drží německou vlajku.

 
17:45
7. 3. 2016

Někteří z uprchlíků zablokovali autům vjezd do tábora na řecko-makedonské hranici.

 
17:15
7. 3. 2016

Další plány uprchlíků v Idomeni? Ve hře je i hladovka, zmiňuje reportér Blesk.cz

 
17:05
7. 3. 2016

Šéf Evropského parlamentu Martin Schulz potvrdil, že turecký premiér Ahmet Davutoglu požádal o zdvojnásobení už dohodnuté evropské podpory syrským uprchlíkům v jeho zemi.

 
16:15
7. 3. 2016

Turecko dorazilo na summit s EU se sérií požadavků. Chce další tři miliardy eur (v přepočtu 81 milionů korun), přístupová jednání a rychlejší vízovou liberalizaci. Turci slibují, že na oplátku budou více přebírat zpět migranty.

 
16:05
7. 3. 2016

Jedním z uprchlických vzkazů nejen pro lídry EU v Bruselu je heslo: „Pomalu tu umíráme“. V táboře si ho všiml reportér Blesk.cz Václav Lang.

 
15:52
7. 3. 2016

Zatímco evropští státníci usedají za stolem, v Idomeni se uprchlíci usadili na kolejích. A řeší, co dál. Tedy hlavně, jak pokračovat v cestě do Evropy.

 
15:40
7. 3. 2016

Evropští lídři se na summitu budou snažit přibrzdit až zastavit pohyb uprchlíků po takzvané balkánské trase, s takovým cílem do Bruselu zamířil i český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/378677/zacal-summit-eu-a-turecka-o-osudu-milionu-uprchliku-zavrou-balkanskou-trasu.html

 
15:30
7. 3. 2016

Mimořádný summit Evropské unie a Turecka o migranční krizi čeká v pondělí Brusel. Jeho průběh a výsledky s napětím očekávají i tisíce uprchlíků v táboře Idomeni na řecko-makedonských hranicích. Blesk.cz vám bude dění z Bruselu i Idomeni přinášet online.

Na videozáznamu z místa byl vidět muž, který řeční k davu a bojovně přitom zatíná pěst. Atmosféru dokresloval jeden z mnoha vzkazů na stanech – heslo „Pomalu tu umíráme“. V podvečer začali uprchlíci mávat německou vlajkou a skandovat. Pak ale přišel silný déšť a bouřka, protestovat zůstala jen hrstka lidí.

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by přitom mezi uprchlíky v Idomeni byl těžko za oblíbence. Na summit EU-Turecko vyrazil s cílem, že proud migrantů po balkánské trase je potřeba zastavit. V podobném duchu se už dříve vyjádřili lídři dalších států Visegrádské čtyřky, především slovenský premiér Robert Fico a šéf maďarské vlády Viktor Orbán.

Na summitu zatím zazněl požadavek Turecka, které chce od Evropské unie další tři miliardy eur (81 miliard korun), přístupová jednání a rychlejší vízovou liberalizaci. Turci za to slibují, že budou více přebírat migranty zpět.

Podívejte se, jak to vypadá v uprchlickém táboře Idomeni: