Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ankara začala plnit sliby? V Turecku zadrželi pašeráky uprchlíků

Autor: ČTK - 
5. března 2016
20:40

Turecké úřady v sobotu zadržely nejméně dva pašeráky lidí, kteří dovezli na pobřeží Egejského moře asi 120 syrských uprchlíků. Policisté skupinu tvořenou převážně z žen a dětí zastavili na pláži poblíž vesnice Bademli, která se nachází naproti řeckému ostrovu Lesbos. Evropská unie Turecko opakovaně vyzývá, aby zastavilo příliv migrantů do Evropy. Zadržení pašeráků tak může být známkou toho, že se o to Ankara snaží, poznamenala agentura Reuters.

K policejní akci došlo jen krátce před pondělním summitem Evropské unie a Turecka, který se bude zabývat migrační krizí a jejím řešením. EU chce rychle dosáhnout výrazného snížení počtů migrantů, kteří z Turecka stále připlouvají na řecké ostrovy, odkud pokračují dál do Evropy. Jen v roce 2015 dorazilo do Evropy přes milion běženců prchajících z Blízkého východu, Afriky i z Asie.

Výměnou za spolupráci Turecka v migrační krizi EU loni v listopadu souhlasila s posílením vzájemných vztahů s Ankarou. Novou energii dostala jednání o přistoupení Turecka k EU, posouvají se i diskuse o vízové liberalizaci. Unie také v přepočtu 81 miliardami korun přispěje na zlepšení situace syrských uprchlíků přímo v Turecku.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan v pátek obvinil EU, že s poskytnutím financí již čtyři měsíce otálí. „Můžete zaplatit a nemusíte, neuzavřeli jsme naše brány uprchlíkům tak, jak to udělali ti na Západě. Nechali jsme je otevřené,“ prohlásil Erdoğan.