Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Aktivisté: Jak by vypadalo Česko s běženci? Zajeďte se podívat do Drážďan

Autor: sou - 
7. března 2016
06:21

Dobrovolníci z projektu Příběhyuprchlíků.cz se tentokrát do Drážďan nevydali pouze za svědectvím lidí, kteří utekli ze své vlasti před válkou, ale i kvůli tamnímu integračnímu programu. Město se totiž rovněž jako tuzemsko vypořádávalo dlouho s komunismem a sdílí řadu podobných zážitků. S tím rozdílem, že v něm žije mnohem větší počet cizinců. 

V drážďanské galerii Albertinum pořádají dobrovolníci každý den kromě neděle diskusní stoly s uprchlíky. Na určený čas tam přijdou důchodci, studenti a lidé, kteří utekli ze své vlasti. Zajímavé prý bylo slyšet, že právě pro seniory se tato činnost stala novým smyslem života. „Povídají si s uprchlíky, učí je německy a je to i pro ně tedy velmi přínosné. Tématem číslo jedna je samozřejmě naučit se němčinu,“ uvádí lidé z projektu Příběhuprchlíků.cz 

Uprchlíci tam podle nich mají k dispozici obrázkovou příručku, která je má naučit základní slova pro běžnou konverzaci. Celé věc přitom vznikla docela náhodou. Hlavním organizátorem těchto diskusních stolů je Steffan, který je v důchodovém věku. Jeho spolek se zabýval hlavně ochranou přírody a jednou z jejich činností byla i údržba parku (bývalého hřbitova) v Drážďanech. V létě ale přímo naproti němu vznikl dočasný tábor pro tisíc uprchlíků. 

Kromě parku je v okolí už jen průmyslová zóna, a tak cesty běženců automaticky směřovali do zeleně. Organizace tak začala pořádat společná diskusní a hlavně „němčinářská“ sezení v přírodě. „To trvalo celý podzim, a když začala být zima, nabídla jim galerijní síň Albertinum svůj prostor na centrálním zastřešeném nádvoří,“ vysvětlují lidé z projektu. 

Pro některé obce je tato situace ale stále nová 

Už teď tak mají lidé možnost popovídat si s uprchlíky a pomoci jim radou nebo konverzací. „Ideální je umět německy, ale i bez větších znalostí se obejdete, protože uprchlíci většinou mluví anglicky,“ upřesňují lidé z projektu. S dobrými zkušenostmi z Drážďan prý kontrastují občasné zprávy z menších obcí a z médií o nepřátelských náladách. 

Místní hostitelka dobrovolníkům vyprávěla, že obec na okraji Drážďan, ze které pochází, je domovem zakladatele hnutí Pediga a v jeden den tam proti přesunu uprchlíků protestovalo na 200 lidí. Většinu z nich vůbec neznala. Obecně je ale podle ní situace taková, že se čeká, jak bude příchod běženců pokračovat. „Pro některé obce, jako je právě tato, je situace stále velmi nová a první uprchlíci tam teprve přijdou. Pro Drážďany je to věc již známá a do jisté míry zaběhnutá,“ míní lidé z projektu.

Kdyby to bylo na saském vedení, je tam podobná nálada jako v Česku 

Podle aktivistů i přesto Sasko vcelku celou situaci zvládá. V České republice si to ale nedokážou moc představit, i když mají obě země komunistickou minulost. „Nejdůležitější rozdíl je asi centrální vedení. Angela Merkel. Ona říká, že to zvládneme, takže dělám svoji práci a věřím, že to půjde“, tvrdí školitelka v oblasti sociálních služeb Tina.

Kdyby byla situace závislá jen na saském vedení, myslí si, že by tam panovala podobná nálada jako v České republice. „Pokud lidé chtějí vidět, jak by Česká republika mohla vypadat, kdybychom měli u nás větší množství uprchlíků, můžou se přesvědčit v Drážďanech,“ uzavřeli lidé z projektu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi