Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vozte uprchlíky z Turecka a Řecka rovnou za Merkelovou, navrhl rakouský kancléř

Autor: ČTK, simao - 
2. března 2016
16:47

Státy EU řeší problém, co s uprchlíky, kteří zamíří z Turecka do Řecka, ale tam se dál „zasekávají“ mj. na makedonských hranicích. Rakouský kancléř Werner Faymann však našel řešení. Navrhuje vozit uprchlíky přímo do Německa. Napětí mezi našimi sousedy stoupá. V době, kdy o migraci jednal také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se svým lucemburským protějškem. 

Rakouský kancléř Werner Faymann vyzval Německo, aby rovnou přebíralo uprchlíky z Řecka nebo států sousedících se Sýrií. Uvedl to v rozhovoru pro dnešní Kurier.

„Mělo by si stanovit denní kvótu a na jejím základě pak do Německa přivážet uprchlíky přímo z Řecka, Turecka nebo Jordánska,“ míní Faymann. Tito migranti mají být na svou cestu do Německa vybaveni průjezdním osvědčením. „Tak je přerozdělování také zamýšleno. Rakousko se nemůže a nesmí stát přerozdělovacím místem. To musí skončit,“ dodal rakouský kancléř.

Pětice zemí – Rakousko, Chorvatsko, Makedonie, Slovinsko a Srbsko – se před pár dny dohodla na posílení hraničních kontrol. Právě jejich rozhodnutí způsobilo, že se migranti začali hromadit v Řecku, kde jich nyní uvázlo přes 20 000.

Merkelová: Musíme najít obhajitelná řešení

Německá kancléřka Angela Merkelová přitom kritizuje „jednostranný postup“ Rakouska v uprchlické krizi. „Kdo zavírá národní hranice, nezmůže nic proti příčinám pohybu uprchlíků. Navíc riskuje, že bude trvale škodit naší ekonomice,“ uvedla Merkelová pro deník Volksstimme.

Rakousko nedávno jednostranně stanovilo denní stropy na počty přijímaných žadatelů o azyl a dalších uprchlíků mířících do jiných zemí, především tedy do Německa. „Musíme najít trvalá řešení, která budou i zítra obhajitelná – a především řešení, která nestanoví jednostranně něco, co pak budou muset snášet ostatní země,“ prohlásila Merkelová.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se svým lucemburským protějškem Asselbornem Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se svým lucemburským protějškem Asselbornem | ČTK

Zaorálek: Česko se hlásí k evropskému řešení

O řešení během uprchlické krize přitom jednali dnes i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a jeho lucemburský protějšek Jean Asselborn. Evropské státy se podle Asselborna musí více snažit, aby o společném postupu pouze nemluvily, ale začaly ho i provádět.

„Děláme něco jiného, než říkáme, nesnažíme se mít opravdu společné evropské řešení,“ míní nyní Asselborn. Neví prý o tom, že by Evropa nyní měla nějaký plán B. O případném plánu B mluvil premiér Bohuslav Sobotka po jednání visegrádské čtyřky (V4), která se postavila za možnost uzavření hranic na Balkáně v případě, že Řecko a Turecko nebudou plnit své závazky.

Asselborn ale upozorňuje, že pokud Evropa přistoupí na plán B, bude to znamenat, že prohrála. Ministr Zaorálek dodal, že Česko se ke společnému evropskému řešení hlásí. Podle Zaorálka se ale situace uklidní až ve chvíli, kdy budou fungovat všechny prvky, na nichž se zatím Evropa shodla. To podle něj znamená především mír v Sýrii, naplnění dohody EU a Turecka a efektivní kontrolu vnějších hranic.

Uprchlíci, kteří uvázli na řecko-makedonské hranici. Uprchlíci, kteří uvázli na řecko-makedonské hranici. | EPA

Makedonie vpustila asi 170 uprchlíků

Lucemburský ministr také kritizoval nedávné uzavření řecko-makedonské hranice. „Ty strašné obrázky z řecko-makedonských hranic nekorespondují s tím, jaká by Evropa měla být,“ prohlásil.

Makedonské úřady přitom v noci na dnešek krátce otevřely hranice s Řeckem a nechaly projít asi 170 syrských a iráckých uprchlíků dál do Evropy. Dalších 10 000 lidí se tam ale dál tísní. A příliv běženců do Řecka neustává.

Makedonie již dříve oznámila, že bude na své území pouštět denně jen tolik uprchlíků, kolik jich dál pustí její severní soused Srbsko. Právě Makedonii má dnes navštívit předseda Evropské rady Donald Tusk. Nedávno tam byl i Zaorálek.

incucuna ( 13. března 2016 11:16 )

 Staty V4 to presadzovali od zaciatku krizy, Faymann sa teraz zibudil

Zobrazit celou diskusi