Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Zločinci, žoldnéři a teroristé.“ Šéf NATO v Evropě varoval před částí migrantů

Autor: ČTK, kal - 
2. března 2016
13:35

Teroristé, zločinci a zahraniční žoldnéři jsou každodenně součástí přílivu migrantů do Evropy. V branném výboru amerického Senátu to v úterý prohlásil vrchní velitel sil NATO v Evropě generál Philip Breedlove. Maskují tak své pohyby v Evropě a zvyšují riziko potenciálních útoků, dodal.

Extremistická skupina Islámský stát se v rámci migrační vlny „šíří jako rakovina“ a volí evropskou cestu s ohledem na minimální odpor. Ohrožuje tak bezpečnost evropských národů i Spojených států, řekl Breedlove. Na dotaz senátorů, zda se Islámský stát bude infiltrovat do řad blízkovýchodních migrantů, generál odpověděl: „Myslím, že to dělají už dnes.“

Obavy tlumočené Breedlovem už v USA vedly ke snahám omezit zákonem počty syrských a iráckých přistěhovalců mířících do země, uvedla agentura Reuters. Zákon schválený už Sněmovnou reprezentantů ukládal FBI, aby prováděla prověrky a kontroly každého přistěhovalce z těchto zemí, než vstoupí do USA.

Senát ale v lednu zákon zablokoval s argumentem, že je důsledkem výzvy problematického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa k zastavení veškeré muslimské migrace. Trump v nominační kampani prohlásil, že na americkou půdu by neměl vstoupit žádný muslimský přistěhovalec.

Rusové posílili Asada, míní generál

Breedlove v Senátu uvedl, že situaci v Sýrii „výrazně zhoršila“ vojenská operace Ruska. Navzdory svým veřejným prohlášením prý Rusko učinilo v boji s Islámským státem jen málo a místo toho se jen snaží posílit pozice prezidenta Bašára Asada.

Rusko a Asad zneužívají migrace jako zbraně proti evropským strukturám ve snaze podlomit evropské odhodlání, varoval generál. Odkázal na užívání ruských neřízených střel, které nemají vojenský význam a terorizují jen civilisty. Jediným cílem těchto zbraní je podle Breedlova „vyhnat lidi na cestu“ a vytvářet problémy ostatním státům.

Lidé, kteří ze Sýrie a Iráku prchají v důsledku války a akcí Islámského státu, jsou podle Breedlova „legitimní“ uprchlíci. Snaží se uniknout občanské válce, teroristům a neodpovědným režimům. Tato situace se ale prý v posledních měsících změnila.

Podívejte se, co o uprchlících říká prezident Miloš Zeman:

Video Zeman: Uprchlická vlna nás zasáhne nejpozději na jaře - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zločinci jako součást každodenní uprchlické vlny

V Iráku, který je od roku 2003 po svržení režimu Saddáma Husajna pod vlivem Spojených států, útočí na pozice islamistů koalice vedená Američany.
„Zločinci, teroristé a vracející se cizí žoldnéři jsou zřetelnou součástí každodenní uprchlické vlny do Evropy,“ citovala amerického generála agentura AP.

Podněcování uprchlického exodu vyhovuje ruským plánům rozdělovat NATO a Evropskou unii. Situaci podle Breedlova zhoršuje odpor místních nacionalistů v evropských zemích, který může vyvolat násilnosti.

Podívejte se na uprchlíky na řecko-makedonské hranici:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině