Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Migranti železnými tyčemi a kamením prorazili hranici. Čekal je slzný plyn

Autor: ČTK, kal - 
29. února 2016
13:20

Několik stovek migrantů v pondělí povalilo plot u řecko-makedonského hraničního přechodu Idomeni-Gevgelija ve snaze prodrat se do Makedonie. Jako beranidlo běženci použili železné tyče, na pořádkové síly házeli také kamení. Makedonská policie proti nim zasáhla slzným plynem.

Podle informací médií vzrušení a následný frontální útok na ohrazení vypukly poté, co se roznesla nepravdivá zpráva, že Makedonie otevřela hranice pro všechny uprchlíky.

Podívejte se na video:

Video Migranti na řecko-makedonské hranici prorazili plot. Policie odpověděla slzným plynem. - Reuters
Video se připravuje ...

Do Makedonie nikdo neutekl, tvrdí dobrovolníci

Dobrovolníky má u řecko-makedonských hranic i spolek Pomáháme lidem na útěku. Přímo do Idomeni ale nesmí. „Je to tam policejně zatarasené, takže dobrovolníci nemůžou ani k lidem, co jsou v kempu u hranice, ani přímo na hranici vůbec působit. Ten plot tam byl skutečně proražený,“ řekl Blesk.cz analytik Pomáháme lidem na útěku Dalimil Petrilák. Podle lidí, kteří jsou přímo na místě, ale nikdo neutekl do Makedonie.

„Makedonské pořádkové jednotky tam jsou ve velkých počtech. Policie pustila na uprchlíky slzný plyn, to je pravda,“ připojil Petrilák s tím, že pro dobrovolníky je situace na místě komplikovaná.

Řekové se měli rozhodnout začít budovat provizorní tábor na nedalekém letišti, který má mít mnohonásobně vyšší kapacitu než kemp v Idomeni, který je určen pro zhruba 1500 lidí a nyní se tam má tísnit až sedm tisíc uprchlíků.

Předtím o víkendu zaznamenali v Řecku první žhářské útoky související zřejmě s migrační krizí. Neznámí pachatelé podpálili dvě skladištní haly na severu země, které měly sloužit k ubytování uprchlíků, informovala v pondělí agentura DPA.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině