Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Migrantům došla trpělivost: Vlastními těly blokují vlaky na prahu Evropy

Autor: bru/ČTK - 
28. února 2016
18:54

Asi 300 uprchlíků v neděli zablokovalo železniční trať na řecko-makedonské hranici, aby tak protestovalo proti tomu, že nejsou pouštěni dál. Do večera nedostal povolení projít přes hranici zatím nikdo. U hraničního přechodu Idomeni kvůli tomu na řecké straně čeká na 6500 běženců. Makedonie pak v neděli pozdě večer oznámila, že opět otevře hranice pro uprchlíky ze Sýrie a Iráku, nechá ale projít nanejvýš 400 lidí. 

Do aténského přístavu Pireus dorazilo v sobotu večer dalších 1200 migrantů z ostrovů v Egejském moři. V okolí přístavu se tak nyní pohybuje kolem 3000 uprchlíků, v celém Řecku přes 25 000. Většina z nich míří k severní hranici s Makedonií. Podle nových kvót hranicí projít dále na Balkán nanejvýš může několik stovek lidí denně - to ale není dodržováno.

Řecký ministr pro migraci Janis Muzalas dnes v rozhovoru s televizní stanicí Mega varoval, že pokud balkánské země budou i nadále uplatňovat omezení týkající se počtu příchozích migrantů, mohl by se už během března počet uprchlíků v Řecku zvýšit až na 70 000. Podle něj je ale zároveň reálné, že pokud bude dobře fungovat stávající operace NATO v Egejském moři a spolupráce s Tureckem, mohlo by připlouvajících migrantů ubýt až o 70 procent.

Uprchlické tábory už nemají místa

Poté co trajekt v sobotu přivezl do Pirea další více než tisícovku migrantů, vzrostl počet lidí přespávajících nouzově v areálu přístavu na 3000. Informovala o tom rozhlasová stanice Athina 984. Tisíce lidí nocují pod širým nebem i na mnoha místech v Aténách, protože kapacita zařízení pro uprchlíky nestačí.

„Situace se tu zhoršuje. Uprchlíci jsou po celém městě, na náměstích, v přístavu. Naši spolupracovníci v přístavu Pireus hovořili v pátek o tisícovkách lidí, bylo mezi nimi i množství dětí,“ citoval britský nedělník The Observer Dimitru Kutsavliovou, pracovnici charitativní organizace Doctors of the World.

Tři trajekty jsou nyní na cestě k ostrovům Lesbos, Chios a Samos, nebudou se však odtamtud hned vracet do pevninského Řecka a zůstanou kotvit v tamních přístavech. Tím by se měl alespoň dočasně zpomalit proud migrantů, kteří Řeckem míří na sever k hranicím s Makedonií, řekl dnes televizi Skai ministr pro lodní dopravu a záležitosti ostrovů Teodoros Dritsas.

Denně přichází 3000 migrantů, hranice ale překročí minimum z nich

Na ostrovech v Egejském moři, kam uprchlíci na člunech z Turecka připlouvají, nyní čeká na další cestu asi 6000 lidí. Každý den k nim přibudou další zhruba 3000.

Všechna řecká zařízení pro uprchlíky jsou nyní přeplněná a situaci zhoršilo rozhodnutí pětice balkánských zemí zavést kvóty na počet příchozích migrantů. Slovinsko v pátek informovalo, že země na balkánské cestě se dohodly propouštět přes hranice zhruba 580 migrantů denně.

Makedonie ve čtvrtek vpustila na své území jen 150 lidí, v pátek pak pouhých 22. V sobotu přešlo hranici asi 300 uprchlíků ze Sýrie a Iráku. V neděli nebylo zatím umožněno překročit hranici nikomu. Na hraničním přechodu Idomeni proto nyní čekají tisíce lidí a každým dnem jich přibývá. 

Makedonie v neděli večer oznámila, že nechá projít nanejvýš 400 uprchlíků z Iráku a Sýrie. Konečný počet bude podle makedonských úřadů ale znám až podle toho, zda Srbsko uvolní hranici pro přechod stejného počtu osob z Makedonie.

Ministr Muzalas proto nyní ve spolupráci s OSN plánuje natočení klipu, který by o nových poměrech na hranicích balkánských zemí informoval a který by se promítal v zemích, odkud uprchlíci nejčastěji přicházejí. Hlavní poselství spotu by podle ministra mělo být následující: „Idomeni je uzavřené. Neprodávejte své domy, abyste se dostali do Řecka!“

Migrační vlna sílí a sílí...

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) letos po moři do Řecka dorazilo 102 500 lidí, do Itálie se takto dostalo 7500 migrantů. V loňském roce se počet migrantů k tomuto číslu dostal během června.

Podle statistik řeckého ministerstva vnitra přišlo loni do Řecka přes 911 000 uprchlíků, z toho 55 procent ze Sýrie, 24 procent z Afghánistánu a 10 procent z Iráku. Přimět k dobrovolnému návratu do země původu se podařilo téměř 21 000 osob.

montevideo ( 29. února 2016 17:59 )

Co by s nimi asi udělali, kdyby se takto chovali ve své zemi?

montevideo ( 29. února 2016 17:45 )

Tomu se říká vydírání. Za to by je měli bez dalšího deportovat do země původu.

violka4 ( 29. února 2016 10:37 )

přidat co s takovým ksindlem

placenta ( 29. února 2016 09:07 )

k tomu není co dodat pravda pravda a zase pravda díky za odkaz

placenta ( 29. února 2016 09:03 )

Zobrazit celou diskusi