Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Chováte se k migrantům rasisticky.“ Řecko děsí ploty a vyhrožuje i Česku

Autor: simao, ČTK - 
23. února 2016
20:20

U severu Řecka dál vznikají ploty, především na hranici s Makedonií. Jde o zábrany proti uprchlíkům, které ale Řeky staví do svízelné pozice. Hrozí totiž, že v případě uzavření hranic uvíznou tisíce uprchlíků v Řecku. A tak Řekové začínají „kopat“ kolem sebe. Kvůli snahám o uzavření hranic hrozí vetem při jednání o členstvích dalších zemí, které chtějí do EU. A hrozbu mají i pro současné členské země včetně Česka.

Hned dvakrát v úterý pohrozilo Řecko diplomatickými postihy zemí, které se přímo či nepřímo podílejí na snahách částečně uzavřít řecko-makedonskou hranici v zájmu oslabení přílivu uprchlíků.

Státy, které se o to budou zasazovat, hodlají Řekové vetovat v grémiích EU. Týká se to jak kandidátských zemí usilujících o členství v EU, tak stávajících členských zemí, jimž by prý Athény mohly blokovat například čerpání z eurodotací.

„S některými z těchto států se v grémiích EU opět setkáme, když budou rozdělovány peníze na zemědělství nebo se budeme mít vyslovit pro jejich vstup,“ varoval řecký ministr pro migraci Janis Muzalas. „Varování se týká všech států, které zaujímají velmi protiřecký postoj a chovají se nanejvýš rasisticky vůči migrantům,“ dodal.

Právě Muzalase přitom v úterý vyzval český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), aby se omluvil po předchozích narážkách, které také směřovaly i na adresu Česka (stejně jako dalších zemí V4). Muzalas však v útocích pokračuje dál. Řecký ministr pro migraci však není sám, kdo hrozí. Také mluvčí řecké vlády Olga Gerovasiliová předtím hovořila o vetech, aniž však uvedla konkrétní země.

Problém na hranicích Řecka a Makedonie však neutichá. A ploty tam rostou dál. V pondělí Makedonie, která dlouhodobě usiluje o vstup do EU, uzavřela své hranice pro migranty z Řecka a teprve v úterý odpoledne je otevřela uprchlíkům ze Sýrie a Iráku. Makedonie přitom leží na takzvané balkánské trase, odkud proudí dál do Evropy uprchlíci, kteří připlují z Turecka do Řecka. 

Uprchlíci na řecko-makedonské hranici: Afghánský uprchlík s dítětem Uprchlíci na řecko-makedonské hranici: Afghánský uprchlík s dítětem | Reuters

„O nás, bez nás.“ Řecko mluví o zradě à la Mnichov

Na středu je ve Vídni plánována schůzka zemí, které leží právě na balkánské trase. Rakousko však nepozvalo řecké zástupce, proti čemuž řecké ministerstvo zahraničí ostře protestovalo. Vídeňská schůzka je prý „jednostranná a rozhodně není přátelským aktem“, protože její účastníci se pokusí bez Řecka činit rozhodnutí, která se Řecka a jeho hranic přímo týkají.

O situaci ohledně Řecka v úterý mluvil i český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Je pro to, aby se v případě, že se nepodaří zastavit migrační proud v Řecku, pokusila Evropa zastavit jej právě na západním Balkánu.

Sobotka pro případné uzavření hranic

Za klíčové pro rozhodnutí o uzavření hranic na Balkáně považuje Sobotka to, jestli se Turecku a Řecku podaří podstatně snížit počty přicházejících běženců.

Rozhodně to podle českého premiéra nemohou být tisíce lidí denně jako loni na jaře a v létě. „Pokud k podstatnému snížení nedojde, musíme postupovat obdobně jako začalo postupovat Rakousko, to znamená omezit počty přijímaných uprchlíků, protože každá rozumná migrační politika musí mít pravidla, musí mít limity. Můžeme přijmout jen tolik lidí, kolik jsme schopni integrovat v rámci Evropy,“ uvedl premiér.

V takovém případě by ale podle Sobotky měla EU Řecku poskytnout pomoc. Uvízly by v něm totiž další tisíce uprchlíků. Sobotka přitom míní, že by migrační trasy na Balkáně mohly být uzavřeny už po summitu v Bruselu začátkem března.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině