Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Uprchlíci z „Džungle“ dostali čas k dobru. Pomohl jim tlak neziskovek

Autor: mb - 
23. února 2016
16:00

Velké stěhování uprchlíků z Calais odložila právní klička neziskových organizací. Běženci můžou v táboře přezdívaném „Džungle“ zatím zůstat, i když měli původně místo opustit do úterní 20. hodiny. Stovkám migrantů v přístavním městě to dříve nařídily francouzské úřady.

Neziskové organizace rozhodnutí úřadů napadly u soudu. Rozhodnutí navzdory původním očekáváním nakonec zřejmě padne až ve středu, či dokonce ve čtvrtek. Do té doby budou moci uprchlíci v táboře zůstat.

Nařízení se původně týkalo zhruba tisícovky lidí z jižní části tábora přezdívaného Džungle, kde jsou také obchody, kavárny, mešity a kostely. Dobrovolníci pomáhající v táboře však mluví až o dvou tisíc uprchlících, kteří se budou muset stěhovat.

„V jižní části tábora nesmí už nikdo přebývat,“ řekla prefektka departementu Pas-de-Calais Fabienne Buccioová. Asi tisícovce lidí, kterých se rozhodnutí týká, nabídla přesun do vládního centra pro uprchlíky hned vedle tábora nebo do jiných podobných středisek v dalších částech Francie.

Ve středisku vedle tábora je 1500 míst ve vyhřívaných mobilních buňkách. Půlku lůžek už minulý týden zaplnili uprchlíci ze Sýrie a Afghánistánu, jejichž stany nechaly úřady zbourat, uvedl Le Monde. Další střediska pro běžence jsou v 70 dalších francouzských městech, zimu v nich tráví asi 2500 migrantů.